lekkers
lekkers

Verwen je paard!

Nieuws

Als je van je paard houdt (en welke paardeneigenaar doet dat nu niet?) geef je hem vast zo nu en dan wat lekkers. Je paard snoept braaf (bijna) alles op wat je hem geeft en wil áltijd meer. Maar: zoveel hoofden, zoveel zinnen, welke soort traktatie is nu het beste? Welke moet je vermijden en hoe en wanneer verwen je je paard?


Paarden zijn gemaakt om continu kleine hoeveelheden voer te eten en daarom zal je paard dus áltijd meer willen. Dat is natuurlijk niet gezond, dus leer vooral ‘nee’ te zeggen.

Do


Wat kun je je paard geven? Bijna alle fruit- en groentensoorten zijn veilig voor gezonde paarden. Appels en wortels zijn de aloude favoriet, maar de meeste paarden kunnen rozijnen, druiven, bananen, aardbeien, cantaloupe of andere meloensoorten, selderij, pompoen en peultjes ook waarderen. De meeste paarden zullen er voorzichtig op kauwen, maar een paard dat een stuk fruit in één keer doorslikt heeft kans op verstikking. Vergeet het lekkers daarom niet eerst in kleine stukjes te snijden. Pepermunt kunnen de meeste paarden ook waarderen, net als natuurlijk de klassieke paardensnoepjes die je in de ruitersportzaak kunt krijgen.

Don’t


Wat kun je beter niet aanbieden? De volgende groenten zijn vanwege verschillende redenen minder wenselijk: uien, aardappels, tomaten, kool en ander voedsel dat de gewoonte heeft darmgas te produceren of toebehoort aan de familie van nachtschade.

Hoeveel?


Voor al het bovenstaande geldt: niet heel erg veel. Dat betekent dat één of twee stukjes van elk meer dan genoeg zijn. Alle lekkernijen bevatten calorieën die de meeste paarden niet nodig hebben, maar de belangrijkste reden om ze niet teveel te verwennen is omdat het darmkanaal van het paard een gevoelige balans van bacteriën en microben bevat dat essentieel is voor de darmfunctie. Het is heel erg makkelijk om die balans te verstoren, vooral door dingen te voeren die niet bij het dagelijkse dieet horen. Teveel lekkers kan uiteindelijk leiden tot koliek of andere malaise.

Hoe te voeren?


Je kunt je paard uit de hand voeren of het lekkers in een emmer stoppen. Sommige paarden die uit de hand worden gevoerd kunnen bijterig worden, anderen hebben betere manieren. Een emmer is altijd het veiligst. Voer je uit de hand, trek je hand dan nooit terug als je paard ernaar uithaalt. Dat is namelijk vaak wat het paard stimuleert te gaan bedelen. Maak er geen gewoonte van je paard dagelijks te verwennen met lekkers, dan is er een stuk minder kans op een vervelend, schooierig en verwend paard.

Bron: Equinews