Zoete lekkernij
Zoete lekkernij

Zoete lekkernijen voor je paard

Nieuws

Een beloning voor je paard in de vorm van een zoete traktatie, veel paardeneigenaren gebruiken het dagelijks. Van een appel tot een pepermuntje, een paardensnoepje of een suikerklontje; 86% van de paardeneigenaren geeft zijn paard dagelijks één of meerdere traktaties. Je paard weet het al wanneer het de rits van je zak hoort, of zoekt er direct naar als je hem begroet. Maar hoe gezond zijn deze traktaties eigenlijk?



Enkelvoudige suikers


De lekkernijen die als beloning of begroeting aan een paard worden gegeven bestaan meestal uit enkelvoudige suikers. Enkelvoudige suikers zijn snelle energie, die een paard snel dik kunnen maken. Een volwassen paard van 600 kg krijgt ongeveer 1.090 gram enkelvoudige suikers binnen per dag als het 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof eet (op basis van een gemiddelde kwaliteit hooi, dit is natuurlijk altijd verschillend per snede). In een basisbrok zit gemiddeld ongeveer 70 gram suiker per kilo krachtvoer. Eén suikerklontje weegt tussen de 3,1 en de 4,4 gram, het volledige gewicht bestaat uit enkelvoudige suikers. Eén pepermuntje bevat 1 gram suiker, dezelfde hoeveelheid als het ruwvoer per dag bevat. De hoeveelheid suiker die een suikerklontje of pepermuntje bevat, is vrij klein in verhouding tot wat een paard per dag aan enkelvoudige suikers binnen krijgt. Het voeren van 3 à 4 suikerklontjes per dag kan dus geen kwaad.

Opname


In hooi zitten naast suikers ook eiwitten en mineralen die onder andere de maag beschermen. Ook heeft de hoeveelheid structuur in hooi effect op de snelheid waarop snelle suikers de dunne darm bereiken en daar verteerd worden. Een suikerklontje of andere zoete beloning bereikt relatief snel de dunne darm en wordt daar snel opgenomen, net als krachtvoer. Hierdoor ontstaat er een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er voor dat een deel van het suiker direct wordt omgezet in vet en een deel energie snel vrij komt. Vervolgens ontstaat er een bloedsuikerdip, wat zich net als bij mensen uit in een slap en moe gevoel. Niet iets wat wenselijk is dus.

Gezonde traktaties


Bijna alle soorten fruit en veel groenten zijn prima traktaties voor een gezond paard. Appels en wortelen zijn welbekende favorieten, maar ook rozijnen, bananen, aardbeien, meloen en pompoen lusten de meeste paarden graag. Bied wel kleine stukjes aan, want er zijn paarden die er niet eerst op kauwen voordat ze het doorslikken. Een paar pepermuntjes, suikerklontjes of paardensnoepjes zijn in de meeste gevallen niet direct schadelijk. Groenten, zoals uien, aardappelen, tomaten, spruitjes en soortgelijke groenten die darmgassen veroorzaken of behoren tot de familie van de nachtschades zijn niet gezond voor een paard. Sommige mensen geven hun paard chocolade, wees hier wel voorzichtig mee voor dopingtesten. Bepaalde ingrediënten in chocolade kunnen namelijk de uitslag van een dopingtest beïnvloeden.

Calorieën


Als je paard gezond is en geen overgewicht heeft of gevoelig is voor suikers, is het voeren van wat lekkers zo nu en dan helemaal niet erg. Bedenk wel dat elke calorie er één is, en het grootste deel van de paarden in Nederland deze calorieën niet nodig hebben. Geef kleine stukjes, niet te vaak en niet te veel. Het is beter voor je paard om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen als het om het eten van lekkere dingen gaat.

Lees meer:


Sobere rassen belonen
Groente en fruit ook gezond voor paarden








VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.