paardeleiden
paardeleiden

7 tips om beter te luisteren naar je paard

Nieuws

Luisteren naar je paard en begrijpen wat deze je wil ‘vertellen’ is een cruciaal onderdeel van het houden van een paard. Ruiters die de signalen van het paard niet oppikken, kunnen belangrijke informatie missen. Als je weet hoe je deze signalen moet begrijpen en kunt interpreteren, dan weet je wanneer er iets mis is met je paard. Dit kan te maken hebben met het de gezondheid van het paard, zijn algehele welbevinden, de conditie van je paard of met de trainingsmethoden. Hier een aantal tips die je helpen de signalen van je paard juist te interpreteren.Lichaamsconditie


Als je je paard goed kent, dan vallen kleine veranderingen in zijn lichaamsconditie op. Zelfs veranderingen die van dag tot dag kunnen gebeuren. Ziet je paard er wat slanker uit? Misschien moet hij dan wat meer ruwvoer krijgen. Of ziet je paard er juist iets ronder uit? Dan krijgt hij misschien teveel. Zijn de spieren van je paard gespannen? Dan staat je misschien een wat wilder ritje te wachten. Is hij een beetje ingevallen bij de flank? Dat kan duiden op problemen met z’n darmen. Bekijk regelmatig hoe je paard eruit ziet qua lichaamsconditie, zodat je weet hoe hij zich voelt en wat hij nodig heeft.

Kuddegedrag


Loopt je paard samen met andere paarden in de wei? Neem dan eens de tijd om te kijken naar het kuddegedrag. Hoe gaat hij met de andere paarden om? Heeft hij een favoriet speelmaatje? Wat is zijn positie in de rangorde?
Als je er achter bent wat normaal gedrag is voor je paard in de kudde, dan is het makkelijker te zien wanneer er iets niet klopt. Stel je vindt je anders zo sociale paard achter in de wei, alleen, terwijl de rest van de kudde vooraan staat. Dat kan een teken zijn dat er iets niet klopt.

Weersomstandigheden


Hoe gaat je paard om met de weersomstandigheden? Is hij een wilde furie als de temperatuur beneden het vriespunt komt? Misschien is het dan slim om hem eerst even longeren, zodat hij zich uit kan leven. En als de temperatuur boven de vijfentwintig graden uit komt, heeft je paard dan ook zin om te werken? Op een warme dag kun je ervoor kiezen om wat minder lang te rijden, een lekkere buitenrit te maken of op een ander moment te rijden, zodat je niet op het heetst van de dag rijdt.

Afleiding


Soms is het tijdens het rijden heel moeilijk om de aandacht van je paard bij jou te houden. Het lijkt of je paard alles interessanter vindt dan wat jij hem aan het vertellen bent. Misschien tijd voor jou om je rijden aan te passen. Verras je paard door sneller achter elkaar dingen te vragen. Speel met tempowisselingen en overgangen, rijdt figuren, maar houdt het voor je paard ook spannend. En probeer zelf met meer energie op je paard te zitten. Als jij uitstraalt dat je er zin in hebt, dan neemt je paard dat over.

Lichaamstaal


Paarden communiceren voornamelijk via lichaamstaal. De manieren waarop ze dit doen, zijn vrij universeel. Als je deze lichaamstaal leert te begrijpen, weet je precies hoe de verhoudingen tussen jou en je paard liggen. Jullie zijn immers ook een mini-kudde, van twee individuen.
Een voorbeeld. Als je naar je paard toeloopt en hij draait zijn hoofd weg, dan voelt hij zich niet helemaal op zijn gemak met de manier waarop je hem benadert. Wanneer je merkt dat het paard uit jouw persoonlijke ruimte stapt, door een pasje terug te doen en jou meer ruimte te geven, doe dan zelf een pasje terug en nodig je paard uit om naast je te komen staan. Als je dit vaak genoeg herhaalt, leert je paard dat je geen kwade bedoelingen hebt als je hem benadert. Ook leer je je paard dat hij in jouw persoonlijke ruimte kan stappen. Deze oefening zorgt ervoor dat het paard je meer gaat vertrouwen.

Tijdens het rijden


Als je je paard regelmatig rijdt, weet hoe hij voelt onder normale omstandigheden. Ga je rijden en zwiept je paard telkens met zijn staart en heeft hij geen zin om te lopen, terwijl dat normaal wel zo is? Dan weet je dat er iets aan de hand is. Misschien heeft je paard spierpijn van de vorige training. Of heeft hij een offday. Wat de reden ook is, een paard dat normaal gesproken altijd graag wil werken en nu niet vooruit te branden is, dat vraagt om een nadere inspectie.

Eetgewoonten


Hoe eet je paard? Dat klinkt een beetje raar, maar het is wel belangrijk om te weten. Schrokt hij alles naar binnen? Eet hij eerst zijn brokken en dan het ruwvoer of andersom? Als je weet wat de eetgewoonten zijn van je paard, dan weet je wanneer iets mis is. Dat kan van alles zijn. Misschien vindt je paard het voer niet lekker. Maar hij kan zich ook niet lekker voelen. Kijk naar je paard en naar de andere paarden (vinden zij het ruwvoer wel lekker) om erachter te komen wat eraan scheelt.

Dit zijn slechts zeven punten waaraan je kunt zien wat je paard met zijn gedrag probeert te ‘vertellen’. Hoe meer tijd je besteedt aan het echt leren kennen van je paard en het leren zien wat zijn gewoonten zijn, hoe beter je je paard leert te begrijpen.

Bron: HorseListening