Geld
Geld Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Met deze 7 tips verkoop jij jouw paardenspullen met succes

Fun Opvallend

Paarden houden is een dure hobby. Je betaalt je niet alleen suf aan stalgeld en lessen, maar hebt met de jaren vast ook voor ontelbaar veel euro’s aan paardenspullen gekocht. 

Tijd om je zadelkast leeg te trekken en je overbodige spullen in de verkoop te doen. Met deze zeven verkooptips verkoop jij jouw paardenspullen met succes en weet jij jouw bankrekening razendsnel te spekken. Om vervolgens weer nieuwe spulletjes van te kopen, natuurlijk…

1. Verkopen, weggeven of in de prullenbak?

Om bij het begin te beginnen: bepaal of het nuttig is om je item te verkopen. Niemand zit echt te wachten op smoezige borstels, broze springteugels of een zadeldekje dat is verwassen. Je kunt er best mee adverteren, maar de kans is klein dat je er nog een leuk prijsje voor krijgt. Bespaar je de moeite en geef deze spulletjes weg aan je stalgenootjes, een goed doel of een stichting. Is het echt oude, kapotte rommel, dan maak je er waarschijnlijk alleen je prullenbak nog blij mee.

Soms heb je echter iets wat nog ontzettend mooi is, maar je eigenlijk nooit meer gebruikt. Misschien is het wel een hele dure miskoop waar je stiekem een beetje spijt van hebt. Die prachtige wollen showdeken bijvoorbeeld of die mooie peesjes van een heel chique merk. Het is verleidelijk om deze spulletjes ‘voor de zekerheid’ te houden, maar je zult je verbazen hoe veel geld je nog kunt vangen voor een mooi item van een kwaliteitsmerk.

2. Speel in op vraag en aanbod

Wist je dat springzadels vooral veel aan het begin van de zomer worden verkocht? En dat je winterdekens goed kwijt kunt in de herfst? Mensen hebben in de zomer wat meer tijd om aan hun paard te besteden en besluiten om weer wat springlesjes te nemen. En zodra het wat kouder wordt, gaan mensen logischerwijs op zoek naar een deken voor de winter.

Wil je je verkoopsucces vergroten, probeer hier dan een beetje op in te spelen. Het ene merk verkoop daarbij ook beter dan het andere merk. Lukt het niet om je item voor een fatsoenlijke prijs te verkopen en ligt het item niet in de weg, probeer het dan op een later moment nog eens. Voor alles is een koper!

3. Bepaal hoe je jouw item wilt verkopen

Iedereen weet wel waar ‘ie moet zijn om op internet te adverteren met tweedehands spullen. Je hebt algemene verkoopsites zoals Marktplaats, maar ook sites speciaal voor paardenspullen.

Via Facebook kun je ook je spullen kwijt. Voor sommige populaire merken bestaan zelfs speciale verkooppagina’s op Facebook! Wat extra handig is aan adverteren op Facebook, is dat je jouw advertentie ook gelijk kunt delen met je vrienden. Het is natuurlijk wel zo leuk als je een vriend of vriendin blij kunt maken met jouw spullen.

Meer en meer échte ruitersportzaken organiseren tweedehands markten. Je kunt op zo’n dag een kraampje huren of je spulletjes door de ruitersportwinkel laten verkopen. Bij dat laatste krijg je vaak een percentage van de verkoopprijs terug. Alles wat niet verkocht is, mag je aan het einde van de dag weer ophalen. Handig!

4. Maak mooie foto’s

Een goede advertentie valt of staat bij mooie foto’s. Zorg er allereerst voor dat je item heel goed schoon is. Leuk dat je even snel een fotootje maakt van dat vieze dekje dat je later wel wast, maar heel aantrekkelijk ziet het er niet uit.

Je hoeft trouwens geen professionele camera te hebben voor mooie foto’s. Met je telefoon kom je al een heel eind. Maak de foto’s bij buiten bij daglicht, zodat de kleuren goed uitkomen. Zorg ervoor dat het item er in zijn geheel bij staat en fotografeer het voor een neutrale, opgeruimde achtergrond. Gooi je dekje niet op de grond, maar hang het netjes over een zadelbok. Doe het hoofdstel bij je paard om, of hang het op aan een hoofdstelhaak. Je zult je verbazen hoe veel makkelijker het is om iets te verkopen met mooie, duidelijke foto’s!

Voeg er trouwens ook niet te veel toe, als je foto’s duidelijk zijn dan weet de koper al genoeg. Mocht je item een kleine beschadiging hebben, maak daar dan ook een duidelijke foto van. Hoe eerlijker je bent, hoe beter!

5. Beschrijf je item duidelijk

Bij nette foto’s hoort natuurlijk een duidelijke beschrijving. Schrijf de maten duidelijk neer en geef de koper misschien een kleine tip over de pasvorm. Wees daarnaast eerlijk over de staat van het item en geef aan waarom je het verkoopt.

Je kunt in je advertentie ook opschrijven wat de verzendkosten zijn of dat je bijvoorbeeld liever hebt dat het item wordt opgehaald. Bij het verkopen van tweedehands spulletjes geldt meestal de regel ‘verkocht is verkocht’. Neem dat ook zeker op in je advertentie. De meeste kopers weten precies wat hun paard past en wat niet, dus dat is doorgaans geen probleem.

Uitzondering op de regel zijn zadels. Het is lastig om een tweedehands zadel te vinden dat zowel de ruiter als het paard past. In dat geval kun je met de koper afspreken dat hij binnen 24 uur moet laten weten of het zadel past. Zo niet, dan kun je het zadel terugnemen en het geld teruggeven. Het is verstandiger om zadels niet op de post te doen, maar de koper het te laten ophalen. Bij het verkopen van zadels is wat meer geduld nodig: het kan best zijn dat het zadel nog een paar keer terug komt voordat je het definitief verkocht hebt.

6. Bepaal een eerlijke prijs

Wat vraag je voor je tweedehands item? Lastig, maar niet als je een beetje nazoek doet op internet. Kijk op de verkoopsite of er soortgelijke tweedehands producten te koop zijn. Zoek ook eens op wat het product nu in de winkel kost. 

Het kan goed zijn dat je vijf jaar geleden 120,- hebt betaald voor je nieuwe hoofdstel, maar nu ligt dat hoofdstel misschien nog maar voor 90,- in de winkels. Heel veel grote ruitersportzaken hebben daarbij met regelmaat kortingsacties, soms sluit de ene kortingsactie aan op de volgende. Het is dus niet slim om boven die prijs te gaan zitten: voor dat geld kan jouw potentiele klant namelijk net zo goed een gloednieuw item kopen.

Geef altijd een prijs op. ‘Doe een goed bod’ klinkt misschien gul, maar de koper weet natuurlijk niet wat jouw definitie van ‘goed’ is. Jij vast en zeker wel!

Als het móet, zou je dan zelf je vraagprijs voor jouw item willen betalen? Zo ja, dan is je prijs waarschijnlijk fair. Het is slim om daar nog een klein beetje boven te gaan zitten. Wanneer je iemand treft die over de prijs wil onderhandelen kun je een beetje toegeven. Zo heeft de koper het idee dat ‘ie een goede koop heeft gedaan en heb jij precies de prijs te pakken die je hebben wilt!

7. Met een beetje service kom je een heel eind

Natuurlijk ben je geen volwaardige webshop, maar met een beetje service kom je een heel eind. Ben heel helder in je communicatie, zorg ervoor dat je item netjes schoon en gewassen is, verstuur het item in een net doosje en geef de verkoper meteen de verzendcode door. Vraag ook altijd even of het item veilig is aangekomen en het past, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de koper over een week ineens vraagt of ‘ie het item nog kan ruilen.

Bron: Bit & Cap