Kip
Kip

Is de kip belangrijker dan het paard?

Nieuws

Historici erkennen al lang dat het paard een belangrijke rol heeft gevormd in het scheppen van onze beschaving. Maar hoe zit het eigenlijk met de nederige kip? De rol van dit dier blijkt belangrijker dan altijd gedacht...


In een nieuw boek beschrijft Andrew Lawler het diepe religieuze en sociale belang van de kip in de Oude Wereld. Het boek, getiteld ‘Why Did the Chicken Cross the World: The Epic Saga of the Bird That Powers Civilization’, is geschreven als een avontuur van de prehistorie tot het heden en het stelt dat de relatie tussen kippen en mensen de succesvolste is van alle relaties tussen rassen.

Hij zegt dat de kip het dier is met de meest cruciale rol in de verspreiding van beschaving over de hele wereld. “Toen ik begon te graven ontdekte ik dat de kip meer rollen heeft gespeeld in de menselijke geschiedenis dan elk ander dier, inclusief de hond, kat, koeien en varkens. De kip is een soort van zelig (een persoon die in staat is zijn verschijning, gedrag of houdingen te veranderen om zo comfortabel te zijn in elke situatie, red.) van de menselijke geschiedenis, die in allerlei verschillende samenlevingen te voorschijn komt”, vertelt Lawler.

Kippen zijn niet altijd alleen voor het vlees gebruikt; vroeger waren ze de sleutel in religieuze ceremoniën en hanengevechten waren immens populair. Dat kipnuggets heerlijk zijn werd pas veel later ontdekt.

Bron: Horsetalk