140725844_ABFweb
140725844_ABFweb

Zo kies je de juiste paardenopleiding

Nieuws

Je weet het je hele leven al: ‘Ik wil later werken met paarden!’. Maar hoe weet je welke paardenopleiding geschikt is voor jou? Met deze tips van Horse and Hound helpen we je een eindje op weg.



1. Maak een wensenlijstje


Schrijf alle dingen die jij belangrijk vindt aan een opleiding op. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om deeltijd te studeren of een programma voor moeilijk lerende studenten. Zet ze vervolgens op volgorde van belangrijkheid en wees er zeker van dat de opleiding die jij kiest aan je belangrijkste eisen voldoet.

2. Vraag advies


Advies van de mensen die dicht bij je staan kan heel waardevol zijn als je grote beslissingen moet maken. Praat met vrienden en familie en sta ze toe om jou met deze keuze te helpen.

3. Wees open-minded


Het kan zijn dat er een specifieke opleiding al jaren in je hoofd zit, maar staar je hier niet blind op. Het is altijd de moeite waard om meerdere opleidingen te bezoeken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

4. Stel doelen


Vraag je af wat jij wil bereiken, welke doelen daarbij horen en met welke opleiding je deze doelen het best kunt behalen.

5. Praktijk vs. theorie


Bedenk of jij een doener of een denker bent. Met andere woorden: leer jij beter door praktische ervaring op te doen of bestudeer je liever de theorie? Zorg dat je duidelijk weet wat de verhoudingen zijn bij de opleiding die je kiest.

6. Afstand


Wil je thuis blijven wonen, ga je op kamers of ga je intern bij je opleiding? Ook aan dit soort praktische keuzes zul je moeten denken. Zorg dat je dagelijks niet te ver hoeft te reizen naar je opleiding, dit wordt erg duur en vermoeiend.

7. Eigen paard


Heb je een eigen paard? Zoek dan uit of de opleiding van jouw keuze de mogelijkheid biedt om je paard mee te nemen en daar te stallen.

8. Financiën


Zorg dat je jouw opleiding kunt betalen. Kijk niet alleen naar het collegegeld, maar ook alle bijkomende kosten, zoals: reiskosten, stallingskosten en de kosten voor je lesmateriaal.

9. Neem een kijkje


Het is zeer waardevol om de opleiding die jou aanspreekt te bezoeken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten. Het is lastig om een goed oordeel te vellen over een school die je nog nooit hebt bezocht. Bezoek open dagen en zorg dat je een dagje met een student mag meelopen.

10. Accreditatiescores


Bekijk hoe jouw opleiding scoort in vergelijking met andere opleidingen in Nederland. Je kunt bekijken hoe studenten de opleiding beoordelen en de scores die de opleiding krijgt van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Deze scores bekijk je bijvoorbeeld hier.

11. Faciliteiten


Wat biedt jouw opleiding en wat is belangrijk voor jou? Als jij bijvoorbeeld moeite hebt met thuis studeren is het prettig als je opleiding een studieruimte of bibliotheek heeft waar je kunt leren.

12. Stel vragen


Wees niet afwachtend of verlegen en vraag studenten en docenten de hemd van het lijf. Je maakt een belangrijke beslissing, dus zorg dat je dit weloverwogen doet en achteraf niet met onbeantwoorde vragen achterblijft.

Veel succes met je studiekeuze!


Bron: Bitmagazine / Horse and Hound