070703490_ABFweb
070703490_ABFweb

Paarden stonden op het dieet van Neanderthalers

Nieuws

Wilde paarden waren een belangrijk onderdeel van het dieet van Neanderthalers, die meer dan 40.000 jaar geleden in Slowakije leefden. Dat blijkt uit onderzoek, meldt Horsetalk. De onderzoekers van de Universiteit van Bratislava onderzochten meer dan 11.500 dierlijke botten, fragmenten en tanden achtergelaten door de Neanderthalers die leefden rond de Prepoštská-grot in Bojnice.


Thomas Čeklovský, doctoraal student Paleontologie aan de universiteit, werkte samen met andere experts om een vers licht te werpen op de eetgewoonten van Neanderthalers in het gebied. Ze ontdekten dat hun dieet vooral bestond uit wilde paarden, de wollige neushoorn, bizon, oeros, grote hertsoorten, rendieren en de betrekkelijk zeldzame wollige mammoet.

De onderzoekers vonden ook enkele resten van grotleeuwen en beren. Ook vonden ze restanten van dassen en hazen, samen met knaagdieren, vogels, slangen en kikkers.

Het onderzoek wijst op georganiseerde jacht door Neanderthalers. Veel botten waren verbrand - vooral die van grotere dieren als paarden, mammoeten, neushoorns en bizons.

“Neanderthalers schraapten het vlees van de botten en vernielden de lange beenderen om beenmerg te verkrijgen”, aldus Čeklovský.

Het verbranden wijst erop dat de Neanderthalers hun vlees bewerkten met hitte. Hun dieet bestond ook uit wortelen, planten en fruit.

Bron: Horsetalk 
neanderthalers