Hengstige merrie
Hengstige merrie

Kruiden die helpen bij hengstigheidsproblemen

Nieuws

Het is heerlijk dat de lente er weer aankomt, maar zodra je merrie te maken krijgt met voorjaarskriebels verlang je alweer naar de winter. Aan het begin van de lente komt de cyclus van merries op gang wat voor merrie-eigenaren soms geen pretje kan zijn. Er zijn een aantal kruiden die helpen om klachten omtrent de cyclus van merries te verbeteren.Monnikspeper


Monnikspeper wordt al eeuwen gebruikt om grillig, hormonaal gedrag te bestrijden. Het werd zelfs door monniken gebruikt ter bestrijding van seksuele verlangens. Het bijzondere aan monnikspeper is dat het ieder hormoonwaarde die uit balans is neutraliseert. Het kruid heeft invloed op de hypofyse die veel (hormoon)klieren in het lichaam aanstuurt. Met een dagelijkse dosis monnikspeper kunnen de extreme klachten van hengstigheid een stuk worden verminderd. Na ongeveer twee maanden zie je resultaat van monnikspeper.

Europese of Chinese Engelwortel


Engelwortel kan in combinatie met monnikspeper worden gebruikt om een onregelmatige cyclus te verhelpen. Het stofje cumarine in Engelwortel verbetert de bloedcirculatie wat een krampwerende werking heeft. Het wordt afgeraden dit kruid te gebruiken tijdens de dracht of dekperiode/inseminatie.

Rode Klaver


Rode klaver werkt op de oestrogeenspiegel en kan worden gebruikt om angsten te kalmeren en prikkelbaarheid te verminderen. Paarden vinden rode klaver vaak heel smakelijk. Het is overigens gemakkelijk dit kruid in eigen weide te zaaien.

Tijm, Brandnetel, Witte wilg en Moerasspirea


Als je merrie tijdens de hengstigheid lief is in de omgang maar verandert in een heks zodra je wilt gaan rijden, is de kans groot dat dit duidt op ongemak en eventuele pijn. Merries kunnen net als mensen last hebben van een opgeblazen gevoel, krampen en overige PMS-klachten. Tijm, brandnetel, witte wilg en moerasspirea zijn kruiden die pijnstillend en -bestrijdend werken.

Hartgespan


Hartgespankruid kalmeert het zenuwstelsel waardoor je merrie minder prikkelbaar wordt. Als je merrie erom bekend staat dat ze onrustig is in haar stal tijdens hengstigheid is Hartgespan een goede remedie. Verder stimuleert het de bloedsomloop en reguleert een evenwichtige cyclus.

Kamille


Kamille werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Het kalmeert niet alleen het zenuwstelsel, maar verlicht ook het ongemak dat de merrie meemaakt. Ook bij merries waarbij de hengstigheid niet op gang wil komen, kan kamille helpen. Het kruid wordt afgeraden tijdens de dracht, maar kan wel goed helpen wanneer de borstvoeding niet op gang wil komen tijdens de zoogperiode.

Vrouwenmantel


De naam zegt het al. Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt in Europa en verbetert het gehele baarmoedersysteem. Vrouwenmantel versterkt, reguleert, en wordt veelvuldig gebruikt om de vruchtbaarheid te verbeteren. Ook kan het kruid gebruikt worden bij vleesbomen.

Frambozenblad


Frambozenblad is net als vrouwenmantel een kruid dat de baarmoeder ondersteunt. Dit kruid is aan te raden tijdens de dracht omdat het de baarmoeder en het gehele bekken versterkt. Het werkt ook kalmerend op het zenuwstelsel en kan de vruchtbaarheid bevorderen.

Bron: equinewellnessmagazine.com