Zomereczeem
Zomereczeem

Feiten en fabels over zomereczeem

Nieuws

Gedurende de zomermaanden zoemt er een heel akelig vliegje rond, dat bij sommige paarden lelijk afgeschuurde manen, staarten en vacht veroorzaakt. Zomereczeem! Dr. Anouk Schurink van Wageningen Universiteit bestudeerde het fenomeen zomereczeem bij paarden en scheidt de zin van de onzin in Bit 226.Dikke paarden hebben vaker last van zomereczeem.


Feit “In ons onderzoek naar zomereczeem bij paarden viel op dat bij pony’s met overgewicht vaker zomereczeem voorkomt dan bij pony’s met een normaal postuur. Er lijkt een genetisch verband te bestaan. Overigens lijken knutten zich meer aangetrokken te voelen tot zwarte en zwartbonte vachtkleuren, maar daarover zijn onderzoeksresultaten niet eenduidig. Ook hebben midden en grote maat Shetlandpony’s meer last dan kleine. Een verklaring hiervoor hebben we nog niet kunnen vinden.”

Paarden zijn allemaal even vatbaar voor zomereczeem.


Fabel “Knutten hebben hun voorkeuren en niet elk paard is er even gevoelig voor. Het is rasgevoelig; bij Friezen, Haflingers, Shetlanders en IJslanders komt zomereczeem bijvoorbeeld vaker voor. Zomereczeem wordt vaker gezien bij oudere paarden, doordat allergieën zich opbouwen en hun immuunsysteem werkt vermoedelijk minder. Onderzoek liet zien dat paarden die op stro of rubbermatten worden gehouden, minder last hebben. Ook zien we zomereczeem vaker bij fokpaarden dan bij wedstrijdpaarden. Waarschijnlijk doordat wedstrijdpaarden in totaal minder aan knutten worden blootgesteld dan sobere rassen of fokpaarden die hun dagen buiten doorbrengen. In bepaalde regio’s, Brabant en Gelderland bijvoorbeeld, komen meer knutten voor.”

Schuurmiddelen verwijderen is geen oplossing.


Feit “Als je wel eens jeuk hebt ervaren, dan weet je dat jeuk soms vervelender is dan pijn. Een paard met zomereczeem in een omgeving zonder schuurmogelijkheden zetten, zou dan ook niet mijn advies zijn. Corticosteroïden worden wel eens gegeven, maar dat verhoogt de kans op hoefbevangenheid. Leg in het vroege voorjaar preventief een deken op en stal je paard op tijd op. En bied hem bijvoorbeeld een zachte harde borstel om aan te schuren.”

Benieuwd naar nog veel meer feiten en fabels? Lees het volledige artikel in Bit 226. Deze editie ligt vanaf vrijdag 22 mei in de winkel en is ook online verkrijgbaar.