halshouding
halshouding

Hyperflexie opnieuw afgekeurd door wetenschappers

Nieuws

Hyperflexie, de extreme buiging van hoofd en hals, mag geen plaats hebben in de training van paarden. Dat zegt de International Society for Equitation Science (ISES) in een nieuwe standpuntverklaring die afgelopen week gepresenteerd werd tijdens de ISES-conferentie.


De discussie rond hyperflexie, ook wel bekend onder de naam rollkür, speelt al jaren en is met name gericht op de dressuursport. In hun nieuwe verklaring geeft ISES echter ook aandacht aan andere disciplines waarbij hyperflexie voorkomt, zoals crosscountry, mennen, reining en het springen.

Volgens ISES moeten ruiters, trainers en juryleden zich meer bewust worden van het effect dat overbuiging van hoofd en hals heeft op het welzijn van het paard. Door hyperflexie wordt het gezichtsveld van het paard beperkt, en samen met de gedwongen houding waarin het paard gehouden wordt veroorzaakt dat veel stress, stelt ISES. Bovendien kan overbuiging van de hals leiding tot schade in het zachte weefsel en de halswervels.

ISES geeft in hun verklaring ook kritiek op de FEI. ”Het lopen achter de loodlijn zou een strafpunt moeten opleveren in een dressuurwedstrijd, maar zeker op hoog niveau zien we steeds vaker dat deze houding juist beloond wordt.”

De verklaring van ISES is naar eigen zeggen gebaseerd op 55 gepubliceerde onderzoeken over hoofd- en halshouding bij paarden, waarvan 42 specifiek onderzoek deden naar het effect op welzijn. Daaruit bleek dat ruim 88% van de onderzoeken concludeerden dat hyperflexie een negatief effect had op het welzijn van het paard.

Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier om het gehele manifest te downloaden als PDF-bestand.


Bron: Horsetalk