070827317_ABFweb
070827317_ABFweb

West-Nijlvirus uitgebroken in Frankrijk

Nieuws

Minstens 30 paarden op 23 verschillende locaties in Frankrijk zijn besmet met het West-Nijlvirus, blijkt uit laboratoriumtesten. Intussen zijn vier paarden geëuthanaseerd, omdat hun toestand verslechterde en omdat ze zeer zware neurologische symptomen vertoonden. Nog eens tientallen anderen zijn in quarantaine geplaatst.


Het West-Nijlvirus wordt overgedragen van besmette vogels op zoogdieren via de beet van verschillende soorten muggen. Het virus wordt via de bloedbaan naar de hersenen en het ruggenmerg getransporteerd. Hier kan het virus zorgen voor ontstekingen die ernstige en mogelijk dodelijke zenuwverschijnselen veroorzaken.

Koorts en neurologische problemen


Een driejarige merrie moest worden ingeslapen, nadat zij koorts en neurologische problemen kreeg. Dit paard was de eerste die positief getest werd op het virus. Na onderzoek bleken twee andere paarden ook het virus te dragen, zij vertoonden echter geen ziekteverschijnselen. Op een andere stal in de omgeving werd een driejarige Lusitano hengst positief getest op het virus. Hij vertoonde signalen van koorts en ataxie en moest ook worden ingeslapen.

Quarantaine


Een totaal van 30 paarden verdeeld over 23 stallen in Zuid-Frankrijk zijn positief getest op het West-Nijvirus. Zij vertonen (nog) geen ziekteverschijnselen, maar worden wel in quarantaine gehouden. Momenteel worden er meer stallen onderzocht op de aanwezigheid van het virus maar in de tussentijd worden er nog weinig maatregelen genomen.

Nog geen transportverbod


Er zijn gecoördineerde gezondheidsmaatregelen getroffen tussen de dierenartsen en de paardenhouders op verschillende locaties. Stallen met besmette paarden worden onder quarantaine geplaatst en opgevolgd. Elke nieuwe besmette locatie wordt onderworpen aan een epidemiologisch onderzoek, maar er is voorlopig nog geen algemeen transportverbod.

Bron: The Horse