120210337_ABFweb
120210337_ABFweb

Rhinopneumonie uitgebroken op een stal in Lelystad

Nieuws

Bij een paard op een stal in Lelystad is gisteren de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de uitbraak bevestigd.


Het gaat om de EHV1, de variant van Rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van  verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. Nadat de ziekteverschijnselen bij het paard zichtbaar waren, heeft de GD direct onderzoek uitgevoerd.

Een paard


Het gaat om een paard dat neurologische verschijnselen heeft. De stal is direct gesloten en alle paarden op deze stal mogen de locatie de komende vier weken niet verlaten. Zowel de eigenaren van de paarden als paardenbedrijven in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

Maverick Stables


Het virus is uitgebroken op de Maverick Stables in Lelystad. De stal heeft zelf ook het bericht naar buiten gebracht en schrijft het volgende op zijn website: “Afgelopen dagen zijn er op stal bij Maverick Stables een aantal paarden geweest met verhoging en met wat griepverschijnselen zoals ook bij meerdere bedrijven het geval is. Daarbij was een paard erg beroerd zonder dat zijn temperatuur verhoogd was. Daarbij besloten wij om het paard voor de zekerheid te testen op Rhinopneunomie. De neusswabs zijn direct doorgestuurd naar de GD in Deventer en helaas hebben wij vanavond de uitslag gekregen van het onderzoek en is er Rhinopneunomie ( neurologische vorm) geconstateerd. Na het ontvangen van het uitslag hebben wij de paardenbedrijven in de directe omgeving op de hoogte gebracht van de situatie. Daarbij hebben wij een informatieavond voor onze pensionklanten georganiseerd met de dierenarts. Om onze pensionklanten zo goed mogelijk te informeren van de situatie.”

Zelf controleren


Als je wilt weten of je paard ook besmet is, kun je het zelf controleren op een infectie. Dit doe je door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct je dierenarts te raadplegen.

Wedstrijden


Op dit moment is er voor de KNHS geen aanleiding om te adviseren om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Mocht de situatie veranderen, dan meldt de paardensportbond dat direct via onder andere zijn website en andere mediauitingen. Voor meer informatie over Rhinopneumonie, zie de website www.sectorraadpaarden.nl of de informatie op de site van de KNHS.

Bron: KNHS, Maverick Stables