paardrijden_leren
paardrijden_leren

Tien tips voor beginners

Nieuws

Paardrijden wordt steeds populairder. De reden is simpel. Op de eerste plaats komen de paarden, dan de lichamelijke uitdaging en het feit dat iedereen het, ongeacht leeftijd, kan leren. Als het compleet nieuw voor je is, kan het je misschien duizelen aan alle goedbedoelde adviezen. We zetten er een paar voor je op een rijtje om je weg te vinden in je eerste stappen richting het paardrijden.1. Vind een goede instructeur


Het is misschien lastig om te kiezen uit de diverse instructeurs die er zijn, maar je kunt er iets aan doen. Bestudeer eens een paar lessen van je potentiële instructeur. Kijk naar de toestand van de manegepaarden en de andere dieren die er zijn. Loop eens rond en proef de sfeer. Beschouw je zoektocht naar een manege of instructeur alsof je een goede vriend of baan zoekt. Je moet er tijd voor uittrekken.

2. Veiligheid voorop


Houd je eigen veiligheid in acht. Hoewel de meeste manegepaarden niet zo gauw iets onverwachts doen, het blijven vluchtdieren. Je kunt er nooit volledig vanuit gaan dat er niets gebeurd. Let op je eigen ruimte als je met een paard bezig bent. Houd je eigen voeten uit de buurt van de hoeven, houd een gepaste afstand, zodat ze niet aan je knabbelen of schuren, en zorg ervoor dat de paarden weten dat je eraan komt als je ze benadert.

3. Let op je zit


Een goede zit is het geheim van alle goede ruiters. Het is ook het moeilijkste om te controleren met je lichaam. Je zult al gauw ontdekken dat het veel makkelijker te leren is hoe je je handen en benen moet houden, dan om de paardenbeweging goed te volgen en te beïnvloeden met je zit. Toch is dat laatste erg belangrijk. Neem lessen aan de longe en/of vind een instructeur die veel aandacht besteedt aan je zit.

4. Leer met het paard aan de hand te werken


Als je de kans hebt om met een paard aan de hand te werken, grijp die dan. Als je goed wil leren rijden, zul je ook moeten leren hoe je een paard aan de hand begeleidt. Velen geloven erin dat het een niet zonder het ander kan. Je kan leren longeren, het paard voorbrengen, er in vrijheid mee werken of andere dingen doen. Hoe meer je vanaf de grond met het dier kan, hoe beter voorbereid je bent om het te berijden. Je paard zal je ook eerder zien als leider.

5. Doe vrijwilligerswerk op een boerderij of manege


Hoe meer tijd je aan paarden besteed, hoe meer ervaring je opdoet. Ze zeggen vaak dat als je iets goed wil leren, je van onderaf moet beginnen. Dat geldt ook voor paardrijden. Al is het maar een keer in de week, als je een baantje kunt vinden dat te maken heeft met paarden, leer je veel dingen van onschatbare waarde in je omgang met en verzorging van paarden.

6. Controleer je optoming


In veel maneges word je gevraagd zelf je paard te verzorgen en op te zadelen. Er is niets beter dan tijd besteden aan en met het paard waarop je gaat rijden. En als je gaat opzadelen, zorg er dan voor dat je goed weet hoe je alles moet vastmaken en dat het ook goed zit. Controleer alles nog een keer voordat je de bak in gaat en kijk nog eens voor je opstijgt. Als je het niet zeker weet, vraag het dan even aan je instructeur. Je tuig zorgt voor je veiligheid, maar alleen als het goed zit.

7. Rijd vaker dan een keer per week


Het kan lastig zijn om vaker naar een manege te gaan, maar doe het als je de kans krijgt. Neem twee keer per week les of kijk of je misschien voor een ander zijn paard kan zorgen. Misschien kun je een paard huren om beter te leren rijden. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar je zult snel veel beter gaan paardrijden als je vaker in het zadel klimt.

8. Adem in het ritme van de beweging van het paard


Een van de eerste dingen die je moet doen als je gaat draven en galopperen is, blijven ademen. Een goede truc daarvoor is jezelf dwingen te ademen in het ritme van de beweging van het paard. Als je lichtrijdt, adem dan elke keer dat je omhoog gaat. In galop doe je het bij elke opwaartse beweging. Als je je adem inhoudt, zul je uiteindelijk duizelig worden.

9. Volg aanwijzingen op


Je instructeur zal altijd het beste met je voor hebben. Dus als hij of zij zegt dat je je handen laag moet houden, doen het dan ook. Soms zal het tegenstrijdig of gek voelen, maar probeer het gewoon.

10. Stel vragen


Stel vragen als dingen onduidelijk zijn. Doe het alleen op de geschikte momenten, bijvoorbeeld als je je paard even lange teugel geeft, of na de les. Ga niet in discussie als je aan het rijden bent. Als je rijdt, focus je dan alleen op het rijden.

Tot slot


Heb geduld in je leerproces en bovenal: heb plezier in wat je doet!

 

Bron: Horselistening