Mager
Mager

Minister wil vaker verbod op houden van dieren

Nieuws

Mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen moeten eerder een verbod krijgen om dieren te houden. Nu kan zo’n houdverbod alleen opgelegd worden als extra maatregel bij een andere straf, zoals een boete. Minister Van der Steur wil het ook als zelfstandige straf invoeren.


In de ruim 2000 rechtszaken over dierenwelzijn die er de afgelopen vijf jaar zijn geweest, is in 67 gevallen een houdverbod opgelegd. Dat is onvoldoende en de handhaving gaat ook niet altijd goed, constateerden onderzoekers.

Veroordeelden die een houdverbod als extra maatregel hebben gekregen, weten er soms aan te ontsnappen. Als voorbeeld noemen de onderzoekers iemand die een voorwaardelijke boete heeft gekregen met als extra maatregel een houdverbod. Als die persoon toch een dier neemt, moet hij alsnog de boete betalen. Het houdverbod vervalt dan, want de boete was de eigenlijke straf.

Door het houdverbod als zelfstandige straf op te leggen wil Van der Steur dat achterdeurtje dichten. Ook wil hij dat de mogelijkheid om een houdverbod op te leggen bekender wordt.

“Dierenwelzijn en handhaving daarvan is belangrijk en leeft breed onder de bevolking”, schrijft Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Bron: NOS