Gestuet Graditz, ungewoehnliche Perspektive. Pferd beim Grasen auf der Weide
Gestuet Graditz, ungewoehnliche Perspektive. Pferd beim Grasen auf der Weide

Drie weilanden, vele malen beter

Nieuws

Je hebt een zandvlakte en wil het graag omtoveren in een groene weide. Of misschien heb je al een weiland, maar er staat zoveel onkruid en kale plekken dat het echt tijd is voor een make-over. En in het beste geval heb je een mooi, groen weiland. Maar hoe hou je dat zo? Drie experts geven in Bit 234 hun beste tips voor deze drie verschillende situaties. Hieronder vind je twee extra tips en de linkjes naar (nog) meer informatie over weilanden.Extra tip


Het is vrijwel onmogelijk om je gras te behouden als de paarden ook in de herfst en winter op het land mogen. Op een natte grond trappen ze de boel algauw kapot. Je zal dus keuzes moeten maken; of je paarden in de wei of gras in de wei.

Veel paardenhouders zetten de paarden ook te vroeg in het voorjaar weer buiten. Het frisse, groene gras oogt ook heel verleidelijk, dat zullen de paarden het mee eens zijn, maar het is beter om nog even te wachten. De ondergrond is soms nog te nat en het jonge gras is ook erg kwetsbaar zodat het paard dat er zo uittrekt. Wacht liever tot het gras meer volwassen is en de wortels goed ontwikkeld zijn.

Onderzoek


Universiteit Wageningen deed in 2012 een onderzoek naar de optimale inrichting van de paardenweide in opdracht van het NVVR. De uitkomsten van dit project vind je via deze link.

Deskundigen


Aan het artikel in Bit 234 werkten twee deskundigen mee: Ron Hofman van Bio Ron en Gertjan Holshof, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen.

Meer lezen over weides?


Paardengras versus koeiengras: het belang van goed gras voor je paard

8 Manieren om de kwaliteit van je weiland te verbeteren

Handleiding voor de ideale weide (** Premium **)

Ongewenste weidebezoeker: Jacobskruiskruid 

Bit 234 ligt vanaf vrijdag 18 maart in de winkel. Of bestel ‘m online!

Rectangle_paardengras_versus_koeiengras