110621357_ABFweb
110621357_ABFweb

Totilas niet het duurst verkochte paard ooit

Nieuws

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk voor hoeveel hij precies verkocht is, maar volgens de top 10 van de duurst verkochte paarden ooit, was Totilas niet het duurste paard. We zullen het verklappen: hij staat op de derde plaats. Benieuwd welk paard op de eerste plek staat? Lees dan snel verder.


Oké, Totilas is wel het duurst verkochte dressuurpaard ooit. Maar de lijst van meest verkochte paarden wordt aangevoerd door een renpaard. En daarvan staan er acht in de lijst. Totilas is het enige dressuurpaard in de top 10. Op de vijfde plaats staat een springpaard. Het blijkt dus dat in de renwereld de grootste bedragen worden neergeteld voor een paard en dat dat dus vaker voorkomt. Hier volgt de top 10 van duurst verkochte paarden ooit:

1. Fusaichi Pegasus: 70 miljoen dollar


Teveel geld voor een paard? Niet als hij het zelf terugverdient. Fusaichi Pegasus kostte dan wel 70 miljoen Amerikaanse dollars, maar hij bracht zijn eigenaren ook aardig wat geld in het laatje. Deze volbloedhengst won de Kentucky Derby in 2000. Uit negen starts op de renbaan won hij zes keer en werd hij twee keer tweede, met een totale winsom van 1.994.400 dollar, zeg maar bijna twee miljoen dollar. Tevens werd hij daarna immens populair als dekhengst en ook voor zijn sperma wordt een aardige duit gevraagd, namelijk het hoogste dekgeld dat voor een renpaardhengst wordt gevraagd. Hij verdient daarmee in een jaar tijd meer dan 100.000 euro.

2. Shareef Dancer: 40 miljoen dollar


De naam Godolphin Racing komt meerdere malen terug in deze lijst. Het is de renstal van de vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten en tevens de Emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem. Hij kocht Shareef Dancer voor 40 miljoen dollar, vooral vanwege zijn vader, de beroemde hengst Northern Dancer. Qua prijzengeld was Shareef Dancer een middelmatig renpaard met 250.000 dollar, maar hij werd een populaire dekhengst. Zijn nakomelingen blijken goed te kunnen racen, ze wonnen al meer dan twee miljoen dollar. Hij is ook de opa van kampioen Dubai Millennium.

 3. Totilas: 21 miljoen dollar


Hij staat dan wel op de derde plek in deze lijst, hij is wel het enige dressuurpaard in deze top 10. Daarmee is Totilas het duurste dressuurpaard ooit. Deze derde plek is overigens slechts een schatting en hoe de 21 miljoen dollar achter zijn naam komt, is ook een raadsel. Volgens de opsteller van de lijst, Lijsteverse.nl, kocht Paul Schockemöhle Totilas namelijk voor ongeveer 15 miljoen euro. Wellicht dat zijn dekgeld erbij is opgeteld: een dekking van de nu 16-jarige Totilas kostte aanvankelijk al gauw 8.000 euro, inmiddels is dat tarief gezakt naar 2.500 euro. Edward Gal zette topscores met dit paard neer. In 2009 haalde hij met Totilas meer dan 90% in de Grand Prix in Londen en haalde daarmee een record. Een jaar later werd Totilas verkocht. Het doel: een gouden medaille behalen voor Duitsland op de Olympische Spelen is niet behaald. Er wordt gezegd dat hij nooit meer in de dressuurring zal verschijnen.

4. The Green Monkey: 16 miljoen dollar


Op plaats vier ook weer een recordhouder, namelijk het duurste veilingpaard ooit, de Amerikaanse  volbloedhengst The Green Monkey. Hij werd afgeslagen op 16 miljoen dollar. Het trio Sue Magnier, Derrick Smith en Michael Tabor bleek een kat in de zak te hebben gekocht: het paard verdiende ‘slechts’ 10.000 dollar in zes starts en bleek daarmee een groot drama als renpaard. Hij wordt nu ingezet als dekhengst, maar presteert daarbij ook ondermaats volgens Lijstverse.nl

5. Palloubet d’Halong: 15 miljoen dollar


En dan nu het enige springpaard in de top 10: Palloubet d’Halong. De ruin werd in 2013 door Jan Tops verkocht naar Qatar en zal mogelijk op de Olympische Spelen in Rio in de ring verschijnen. Althans, dat is het doel van zijn ruiter Ali Yousef al Rumaihi of Bassem Hassan Mohammed uit Qatar.

6. Seattle Dancer: 13,1 miljoen dollar


Seattle Dancer was nog maar een jaar oud, toen hij geveild werd voor 13,1 miljoen dollar. Hij is puur gekocht op zijn afstamming:de Britse Triple Crown-winnaar Nijinski. De volbloedhengst Seattle Dancer werd ingezet voor de rensport en de fokkerij en verdiende daarmee ruim 180.000 dollar. Hij won tweemaal een race. In 2007 overleed hij.

7. Meydan City: 11,7 miljoen dollar


De Emir van Dubai kreeg 1.360 dollar terug van zijn investering in renpaard Meydan City. Dat dier kocht hij in 2006 voor 11,7 miljoen dollar in de hoop er grote successen mee te boeken. Die bleven uit.

8. Snaafi Dancer: 10,2 miljoen dollar


Op plaats acht weer een miskoop van de Emir van Dubai ofwel Sjeik Mohammed. Snaafi Dancer was té langzaam om überhaupt in te zetten op de renbaan, laat staan om hem daarvoor te trainen. Daarbij was hij ook nog eens waardeloos als dekhengst, want hij bleek onvruchtbaar. Een bedrag van 10,2 miljoen dollar in de prullenbak? Of is het misschien wel een heel lief paard?

9. Jalil: 9,7 miljoen dollar


De Amerikaanse volbloed Jalil is net als de nummers 2, 7, 8 en 10 verkocht aan Godolphin Racing. Hij werd in 2006 voor 9,7 miljoen dollar aangekocht door het syndicaat van de Emir van Dubai. Jalil won een race in de twee jaar dat hij races liep, maar rende daarmee in totaal drie ton bijeen.

10. Plavius: 9,2 miljoen dollar


De lijst begint met een renpaard en wordt ook gesloten met een renpaard. De nu negenjarige ruin Plavius werd in 2006 voor 9,2 miljoen dollar verkocht aan de renstal Godolphin Racing. Van de dertien races, won hij er twee voor zijn Arabische stal, waarmee 42.000 dollar werd verdiend.

Bron: Lijstverse.nl