stallion-422110_960_720
stallion-422110_960_720

Kampioenshengst Jasper is nu echt met pensioen

Nieuws

Jarenlang wensten paardenfokkers en investeerders een veulen van Jasper. Jasper 366 voor de kenners. Een Friese hengst met de juiste genen. Tot 1 mei van dit jaar was er van Jasper nog diepvriessperma te krijgen. Inmiddels is hij met pensioen. 

Voor de leek is het vaak onbegrijpelijk, voor de kenner logisch: in de paardensport gaat veel geld om. Dan hebben we het niet over contributie om erop te kunnen rijden. Dan hebben we het over het trainen en verzorgen van paarden om er kampioenen van te maken. 

Dat vraagt in aanschaf, tijd en verzorging een flinke investering. Een investering die zich mogelijk terugbetaalt als het paard de top bereikt, én voor flink wat nazaten zorgt met de juiste genen. 

Op z’n 25ste mag hij met pensioen

Het meest aansprekende en recente voorbeeld is Jasper. Jasper 366 voor de kenners. Een Friese hengst die jarenlang in de belangstelling stond, prijzen won en voor geweldige veulens zorgde. In januari 2020 mocht hij, 25 jaar oud, met pensioen.

Jasper is eigendom van de familie Wijma uit Jislum die jaarlijks met Jasper de hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) bezocht, in het WTC in Leeuwarden.  

Dit jaar was dat een groot spektakel omdat Jasper er voor de laatste keer zijn rondjes liep. Mensen stonden op de banken voor deze diepzwarte en gespierde hengst. Er werd zelfs hier en daar een traantje weggepinkt. Zijn voorkomen, zijn uiterlijk, zijn zichtbare sterke lijf. Het ontroerde. Zelfs fans uit Amerika waren dit keer speciaal naar Leeuwarden gekomen om de hengst voor de laatste keer in het openbaar te zien draven. 

Zo’n tophengst kan veel geld opbrengen. Eigenaar Taeke Wijma heeft aanbiedingen genoeg gehad om Jasper te verkopen. Uit binnen- en buitenland. Menig paardenfokker had graag in Jasper willen investeren, wat een prachtige manier is om eenvoudig geld te beleggen. De familie Wijma heeft echter alle aanbiedingen voor Jasper afgeslagen. Taeke Wijma: “We zijn wel eens verleid om hem te verkopen, maar dan hadden we nooit meer plezier van hem gehad. Dan zou hij in het buitenland terecht zijn gekomen. Je hoeft iets dat goed is niet altijd te verkopen”. 

Het geheim van Jasper 

Harry Middelaar, de man die de laatste jaren Jasper trainde, weet wat het geheim van Jasper is. Aan omroep Fryslân vertelde hij: “hij heeft van nature een heel mooie beweging en kan zijn achterste voeten heel diep en makkelijk onder zijn lichaam brengen. Dat hij nog zo soepel is, komt omdat hij nog iedere dag beweging krijgt. Als Jasper in de arena staat, reageert ‘ie enorm en trekt ‘ie gelijk z’n spieren aan. Hij is een geboren entertainer.”

Naast Jaspers fantastische uiterlijk was hij jarenlang bij het KFPS de hengst met de meeste dekkingen en daarmee voor de paardenfokkerij van een grote betekenis. In 2002 werd hij kampioen van de hengstenkeuring en in 2011 werd hij preferent verklaard. 

In al die jaren werd hij meer en meer populair en heeft hij voor vele nazaten gezorgd. Wereldwijd heeft Jasper nu 26 goedgekeurde mannelijke nakomelingen en hij bracht een scala aan kampioenen voort. Allemaal zoons van Jasper 366. 

Speculeren hoeveel geld de familie Wijma voor Jasper kunnen krijgen? Een bedrag noemen is lastig. We weten in ieder geval dat het duurste paard ooit verkocht maar liefst zeventig miljoen dollar opleverde. Het ging om de volbloed hengst Fusaichi Pegasus. Een Ier legde deze miljoenen dollars voor hem neer. Hij dier verdiende voor zijn eigenaar bakken geld door wedstrijden te winnen en later werd hij als dekhengst ingezet. Op 2 in de lijst van meest dure paarden staat Shareef Dancer. Shareef leverde veertig miljoen dollar op, en werd gekocht door de Emir van Dubai. 

Paarden zijn een high-risk investering

De nestor van het Friese stamboek, zoals Jasper wordt genoemd, die vrijwel ieder jaar in de prijzen viel, blijft eigendom van Taeke en Gooitske Wijma. Jasper geniet van zijn pensioen. Dat neemt niet weg dat er nog veel paarden beschikbaar zijn via welke geld te beleggen is. (vergelijk aanbieders voor de mogelijk eerste financiële stap hiertoe). Volgens voorzitter van de vereniging Sportpaardenhandel Frans Burgers zijn paarden echter wel een high-risk investering. De aanschaf van een veulen biedt geen garantie op grote winst bij verkoop. Na drie tot vier jaar stalling bij een professionele partij moet worden bekeken of het paard lichamelijk in shape is en goed gekeurd wordt. Dan bestaat de mogelijkheid het dier met winst te verkopen. Het is ook mogelijk om het dier vervolgens te gaan trainen, zodat de opbrengst hoger uitvalt. Volgens Burgers is het echter net als bij aandelen: je moet het juiste moment pakken om te verkopen. 

Gespreid beleggen bij het Springpaardenfonds

Het is ook mogelijk om te beleggen via het Springpaardenfonds. Dan is er sprake van een meer gespreide belegging. Hoe dat gaat? Het fonds koopt zeer getalenteerde paarden en laat ze trainen door de beste ruiters. Met een bedrag vanaf 25.000 euro kun je als particuliere belegger bij het fonds een start maken. Dan ben je mede-eigenaar van alle paarden die aangekocht zijn door het Springpaardenfonds. Als de paarden goed presteren worden ze meer waard, maar het sportief rendement staat voorop, zo meent initiator Jacob Melissen. De paarden worden niet als dekhengst ingezet. Wie geïnteresseerd is in zo’n manier van beleggen kan zijn licht opsteken bij financer.com, ook voor meer informatie over (zakelijk) geld lenen. 

Bron: Aangeleverd persbericht