spieren
spieren

Supplementen: Pas op voor overdosering

Nieuws

Wees eens eerlijk, hoeveel poedertjes geef jij je paard? In veel stallen staan de nodige potjes met supplementen, voorzien van etiketten met klinkende beloftes. Sommige zijn nuttig, maar dat zijn ze misschien lang niet allemaal. Teveel kan soms zelfs schadelijk zijn en van alles door elkaar gebruiken helemaal. Ook voor supplementen geldt: pas op voor overdosering.


Veel paarden krijgen poedertjes door hun voer. Soms zelfs meerdere soorten door elkaar. Je loopt het risico je paard ‘teveel van het goede’ te geven. Maar dit leidt gelukkig bijna nooit tot ernstige gezondheidsschade, legt dr. Anneke Hallebeek van Voedingsadvies Paard uit. Ze wil daar echter een kanttekening bij maken. “Goed is het natuurlijk niet. En met selenium en vetoplosbare vitaminen moet je wel oppassen. Wateroplosbare vitaminen als B en C plassen paarden uit, als ze er teveel van binnen krijgen. Vitamine A, D, E en K worden opgeslagen in het lichaam en kunnen in theorie voor problemen zorgen. Maar je moet er wel veel van geven wil dat gebeuren. Houd je in alle gevallen aan de voorgeschreven dosering op de verpakking: dat is in ieder geval veilig.”

Natuurlijk?


Er bestaan ook zogenaamde ‘natuurlijke’ toevoegingen op basis van kruiden. ‘Natuurlijk’ wil niet zeggen dat het niet gevaarlijk kan zijn in (te) hoge dosering. Maar je wilt wel dat een middel effect heeft. Anneke Hallebeek: “Het lastige is dat we van veel kruiden geen idee hebben hoe ze werken, wat ze voor invloed hebben op een lichaam, de stofwisseling of de fysiologie. Zelfs voor mensen weten we dit amper, dus het is moeilijk om een maximale dosering vast te stellen. Dat is een beetje een gok.”

Lees het gehele artikel in Bit 238.

Airowear logo