Val, vallen, zand
Val, vallen, zand

Paardrijden is veiliger dan gedacht

Nieuws

Paardrijden is toch niet zo gevaarlijk als we denken, blijkt uit nieuw onderzoek. De Britse zorgverzerkeraar Beneden vergeleek de houding van mensen tegen bepaalde sporten en het aantal gemelde verwondingen.


De resultaten lieten zien dat sporten die als gevaarlijk worden beschouwd vaak minder risico hebben op ongelukken dan ‘veilige’ sporten zoals hardlopen. Het ondervraagde publiek plaatste paardrijden op de derde plaats van gevaarlijke sporten, na boksen en rugby. 13,5 procent van de ondervraagden vond het de gevaarlijkste sport.

Maar in werkelijkheid raakt maar 2,3 procent van de paardensporters ooit gewond tijdens het rijden. De gevaarlijkste sport is voetbal, daarbij raakt 18,9 procent ooit gewond. Daarna komen hardlopen en rugby. Voetbal was zes keer gevaarlijker dan mensen dachten en slechts 1 procent van de mensen dacht dat hardlopen kwaad kon.

Badminton zorgt voor minste problemen


Fietsen stond op een vierde plaats, gevolgd door zwemmen, gewichtheffen, tennis en vechtsporten. Paardrijden stond bijna onderaan, alleen badminton zorgt voor meer problemen.

De feedback liet ook zien dat ouders hun kinderen vaak ontmoedigen een sport te gaan doen die zij als gevaarlijk beschouwen. In het onderzoek gaf 74 procent aan niet te willen dat zijn of haar kind gaat boksen, 37 procent wilde niet dat hun kind aan rugby doet.

Risico verschilt per discipline


Het onderzoek liet niet zien op welk niveau de ruiters reden. In eerder onderzoek werd al aangetoond dat de ene discipline gevaarlijker is dan de andere. Bij eventing is het kans op ongelukken namelijk 70 keer groter. Op het hoogste niveau is dat zelfs 180 keer groter.

Bron: Horse and Hound