Hals detail vlechten knotjes
Hals detail vlechten knotjes

De perfecte knotjes in 10 stappen

Nieuws

Het indoorseizoen gaat van start en misschien heb je je agenda al helemaal volgepland met de mooiste wedstrijden. Met deze 10 stappen maak je de perfecte knotjes om je paard er op zijn best uit te laten zien tijdens het komende seizoen!



Stap 1


Voordat je begint met vlechten, zorg je dat je alle benodigde spullen bij elkaar hebt. Het is lastig om tijdens het vlechten er achter te komen dat je iets mist. Ook al moet je misschien vroeg op, de knotjes zijn het mooist als je ze op de dag van de wedstrijd maakt. Je hebt de volgende spullen nodig: een naald (er zijn speciale knot naalden zonder scherpe punt), vlechtdraad, haargel, een kam en een haarklem (om de manen waar je niet mee werkt aan de kant te houden).

Stap 2


Nu kun je echt beginnen met vlechten. Breng de haargel aan op de manen van je paard, gebruik je liever geen haargel dan kun je dit vervangen door water. Verdeel de manen nu in gelijk stukken, gebruik een kammetje om elk stukje manen even groot te maken.

Stap 3


Begin met vlechten bij het hoofd. Als je paard onrustig wordt en zijn geduld verliest tijdens het vlechten, is het makkelijker om te eindigen bij zijn schoft dan bij zijn hoofd.

Stap 4


Maak van elke stukje manen dat je verdeeld hebt een vlechtje. Zorg ervoor dat je overal even strak vlecht om een mooi eindresultaat te krijgen. Wil je een ‘hogere’ knot met meer volume, laat dan de eerste twee of drie slagen van elk vlechtje wat losser.

Stap 5


Vouw het uiteinde van het vlechtje dubbel en zet dit vast met een elastiekje.

Stap 6


Nu is het tijd voor naald en draad. Steek de naald (met draad) door de voorkant van het dubbelgevouwen stukje van de vlecht. Vervolgens steek je de naald door de bovenkant van de vlecht, dit doe je echter vanaf de achterkant. Trek de draad aan, nu is je vlechtje dubbelgevouwen.

Stap 7


Versteeg het geheel door de vlecht ‘dicht te naaien’. Wanneer je vlecht dubbelgevouwen is zoals in de vorige stap, ben je met de naald aan de bovenkant van de vlecht. Naai de dubbelgevouwen vlecht nu zigzaggend naar beneden dicht. Volg de lijnen van de haren in de vlecht om de draad zo verborgen mogelijk te houden.

Stap 8


Wanneer je onderaan de vlecht beland bent, herhaal je stap 6. Nu is de vlecht twee keer dubbelgevouwen.

Stap 9


Haal de naald en draad twee à drie keer door het knotje om het stevig vast te zetten.

Stap 10


Maak aan de onderkant van de knot een knoopje in de draad. Op deze manier verberg je uiteinde van de draad. Nu ben je klaar voor jullie volgende wedstrijd succes!

Bron: Horse & Hound