zadels
zadels

‘Ruitersportzaak Horze vergelijkbaar met malafide uitzendbureaus’

Nieuws

Ruitersportketen Horze en Finn-tack hanteren een werkwijze die te vergelijken is met die van ‘malafide uitzendbureaus’, zo stelt NRC. NRC heeft 200.000 interne mails van het bedrijf in bezit gekregen. Uit deze mails zou blijken dat zelfverrijking, belastingontduiking en het uitbuiten van minderjarigen regelmatig voorkomt.


Horze/Finn-Tack werd in 1982 opgericht in Finland en maakt onderdeel uit van de het wereldwijde netwerk van de sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders. Uit de e-mails bleek eerder dat de kerkleiders zich verrijkten ten koste van de 40.000 volgelingen. De Noorse broeders lieten kinderen in strijd met de Arbeidstijdenwet werken om geld te verdienen voor hun kerk. Daarnaast werden er belastingen ontweken.

Zakgeld


Ook Finn-Tack profiteert van de kinderen van de broeders. Ze worden voor weinig ingezet, zo blijkt uit de e-mails. Dit is onder meer het geval in het Drentse Nieuwe-Buinen bij een broederbedrijf, Nothern Logistics, dat hier een magazijn van Finn-tack/Horze beheert. Het werk wordt gedaan door zo’n vijftig jongeren van gemiddeld 19,5 jaar oud. De jongeren krijgen op papier het wettelijk verplichte minimumloon, maar krijgen in de praktijk maar ‘zakgeld’ van 60 euro per maand.

Boekhouding


Magazijnmanager Anno Neinders, tevens een hoge kerkbestuurder, hield tot 2014 op de loonstroken verschillende fictieve kosten in voor consumpties, sport en uitstapjes. Op deze manier hielden de broeders zelf meer geld.

Artikel


Lees hier het gehele artikel van het NRC.

Bron: NRC / Horses