RIjden met dameszadel
RIjden met dameszadel

Rijden met dameszadel

Nieuws

Paardrijden met een dameszadel is een eeuwenoude traditie. En dankzij de Nederlandse Vereniging het Dameszadel blijft deze traditie in Nederland in stand. Voorzitter en fanatiek amazone Annet van der Kolk vertelt meer over deze elegante traditie.

“Al eeuwen wordt er gereden met een dameszadel. In het begin was het alleen mogelijk om echt zijdelings te zitten en kon de amazone weinig invloed uitoefenen op het paard. Later werd het dameszadel zo aangepast, dat de amazone naar voren kon kijken en daarnaast zelf het paard ook echt kon berijden. Hierdoor hebben de amazones meer controle over het paard”, vertel Annet van der Kolk.
“Het dameszadel werd gebruikt om vrouwen met grote jurken te vervoeren naar de kerk, maar toen het zadel veiliger werd, gingen ze ook mee doen met jachten. Maar het trainen van de paarden werd door de heren gedaan, waarbij zij dan zelf ook plaatsnamen in het dameszadel. De paarden werden dan getraind om van stap naar de rechtergalop te gaan, want de draf was niet elegant en de linkergalop werd eigenlijk niet gebruikt tijdens het dameszadelrijden.”

Dameszadel vs. herenzadel

“Het Engelse zadel zoals elke ruiter of amazone dat kent, is eigenlijk een herenzadel. Het dameszadel is een beetje anders gebouwd, dan het zadel dat wij kennen. Bij een dameszadel is de zitting net even iets langer en platter, aangezien het bovenbeen deels op het zadel ligt. Ook is het ene zweetblad, waar geen benen zitten, korter dan het andere zweetblad. Meestal zit de amazone met de benen naar links, maar dit kan ook andersom zijn.”
[caption id=”attachment_103640” align=”alignright” width=”179”] Het dameszadel[/caption]
“Bij de benen van de amazone zitten twee krukken (steunen).Als je met je benen naar links zit, dan zit er één kruk boven het linkerbeen en één kruk boven het rechterbeen. De bovenbenen liggen dus onder de krukken, zo is het mogelijk om met de benen te klemmen, waardoor het bijna onmogelijk is om van het zadel af te vallen tijdens onverwachte schrikreacties, een bokkensprong of het springen.”
“Verder zijn de kussen zo aangepast dat het scheve gewicht toch in evenwicht blijft. Daarnaast wordt er een balanssingel gebruikt die van linksvoor naar de rechterachterkant van het zadel loopt. Deze singel zorgt er voor dat het zadel in balans blijft bij het springen of als het paard een keer bokt.”

Rijden met een dameszadel

“Als je kan paardrijden, dan kan je ook rijden met een dameszadel. Vooral kinderen rijden er zo mee weg, terwijl volwassenen er vaak te veel over nadenken. Maar door de krukken is het eigenlijk heel lastig om er af te vallen. Daarnaast hoeven de paarden er eigenlijk bijna niet aan te wennen, de hulpen worden wel iets anders gegeven. Maar als het zadel past, dan heeft het paard het vaak sneller door dan de amazone zelf.”
“Aangezien je maar aan één kant je been kan gebruiken voor hulpen, wordt het andere been vervangen door een ‘cane’. De is een rechte harde stok die niet gebruikt wordt om te slaan, maar om druk te geven op de plek waar normaal gesproken de beenhulp zit.”
“De Nederlandse Vereniging van het Dameszadel is in 1979 opgericht om te voorkomen dat deze traditie verdwijnt en om de kennis te kunnen behouden. Op het moment hebben we 80 leden, waarvan zelfs twee mannen. Maar er zijn zeker nog veel meer amazones en ruiters die met dameszadel rijden in Nederland. Via de vereniging geven we voorlichting over het rijden met dameszadel en organiseren daarnaast ook lessen en wedstrijden, geven demonstraties en leiden we mensen op. Lesgeven aan iemand in een dameszadel is namelijk wel net even iets anders, dus een gespecialiseerde instructeur is wel aan te raden.”

Op wedstrijd

“Het is bij de KNHS toegestaan om in de klasse B t/m ZZ-licht uit te komen op dressuurwedstrijden met een dameszadel. Wel adviseren wij om tijdens het opgeven de organisatie in te lichten over het feit dat je meedoet met een dameszadel, dan kan de jury zich even voorbereiden.”
“Ik heb geen nadeel ondervonden qua jurering tijdens de wedstrijden, het paard loopt als het goed is namelijk gewoon hetzelfde als met een normaal zadel. Alleen rijd je met een cane, dit is geen zweep en dus gewoon toegestaan in de hogere klassen.”
“Verder moet de amazone in een speciaal kostuum rijden. Dit is een zwarte of blauwe rok met jas met een veiligheidshoofddeksel. Bij een cap wordt een stropdas gedragen, maar bij een hoed met voile wordt een plastron gedragen.”
“Wij organiseren daarnaast ook onderlinge wedstrijden waarbij er een vaardigheidsproef, een Kür op muziek, springparcours en dressuurproef kan worden gereden. Wel telt de dressuur zwaarder mee dan de andere onderdelen, aangezien de dressuur nou eenmaal de basis is.”
Wil jij ook een keer rijden met dameszadel? De Nederlandse Vereniging van het Dameszadel organiseert ook lessen waarbij het mogelijk is om in dameszadel te rijden met je eigen paard of een paard dat dit al kent. Ook is het mogelijk om een lesdag te organiseren op locatie, dan komt er een zadelmaker mee met een bus vol dameszadels en kun je met jouw eigen paard, onder begeleiding van een gespecialiseerde instructeur, rijden met een dameszadel.
Bron: Bitmagazine.nl
dameszadel
dameszadel (Medium) (2)