090820284_ABFweb
090820284_ABFweb

Een goed (trainings)dagboek: wat schrijf je allemaal op?

Nieuws

Houd jij een (trainings)dagboek bij voor je paard? Misschien denk je nu meteen: daar heb ik echt geen tijd voor! Maar wist je dat het stiekem best de moeite waard is? Geef toe: loop je niet zo nu en dan tegen een probleem aan waarvan je niet precies weet wanneer het gebeurd? Of ben je stiekem vergeten wanneer je nou precies begonnen bent met het introduceren van die nieuwe oefening? Of moet je diep in je geheugen graven om je te herinneren wanneer de tandarts precies voor het laatst is geweest? Door een (trainings)dagboek bij te houden heb je al die belangrijke informatie zó bij de hand. Lijkt het je wat om zo’n dagboek op te stellen, maar heb je geen idee wat je allemaal moet opschrijven? Bit helpt je op weg: deze acht punten vind je zeker terug in een goed dagboek! 


1. Noteer (afwijkend) gedrag


Het eerste waar je aan denkt bij het opstellen van een paardendagboek is waarschijnlijk het bijhouden van opstellen van een trainingsschema. Maar een dagboek biedt juist ook plek om nieuwe, afwijkende gedragingen in de omgang in te noteren. Reageert je paard ineens heftig op de singel? Of wil hij niet stil staan bij het uitkrabben van zijn hoeven? Hopelijk is het toeval en komt het maar één keertje voor, maar mocht dat niet zo zijn, dan helpt het je wellicht bij het herkennen van een patroon en daarbij het vinden van de oorzaak en een oplossing!


2. Plan trainingen


Heb je zelf een drukke week voor de boeg, maar staat er over een paar weken een belangrijke wedstrijd op de planning? Dan is het verstandig om je trainingen van tevoren - grofweg - in te plannen. Natuurlijk kun je nooit helemaal weten hoe je week zal verlopen, maar geef in je agenda in steekwoorden aan wanneer je van plan bent om te lessen, wanneer je gaat longeren, je les hebt, gaat dressuren, misschien een sprongetje wil wagen en natuurlijk wanneer je paard een dagje vrij heeft! Door het opstellen van een trainingsschema voorkom je dat je paard overwerkt wordt of dat je een misschien een goede extra trainingsmogelijkheid over het hoofd ziet.


3. Analyseer trainingen


In je dagboek moet niet alleen ruimte zijn voor je trainingsplan, maar ook voor een analyse van je afgeronde trainingen. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het ontdekken van een patroon in een bepaalde gedraging of rijtechnisch probleem waar je steeds tegenaan loopt. Je kunt je beschrijving natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt, misschien bieden deze puntjes je wat houvast:


  • Het tijdstip en duur van je training
  • Waar je hebt gereden
  • Hoe het weer was
  • Welk bit, hoofdstel of zadel je gebruikte
  • Een korte samenvatting van hoe je paard zich gedroeg
  • Hoe hij reageerde op een nieuwe oefening
  • Een beschrijving van hoe je jezelf voelde

4. Houd inzicht in de gezondheid 


Eigenlijk lijkt dit punt sterk op puntje één: in je dagboek kun je ook belangrijke veranderingen in de gezondheid van je paard beschrijven. Misschien is het je opgevallen dat je paard een beetje snotterig is, loopt hij een beetje stijf of heeft hij een wondje opgelopen. Hopelijk loopt het probleem met een sisser af, maar mocht er een dierenarts aan te pas moeten komen, dan ben je jezelf extra dankbaar dat je een super nauwkeurig antwoord kunt geven op de vraag: ‘Sinds wanneer heeft je paard er last van?’


5. Zet alle afspraken op een rijtje


Een bezoekje aan de hoefsmid, fysiotherapeut, tandarts, dierenarts, het krijgen van wormenkuren en vaccinaties: je paard houdt er stiekem best een drukke agenda aan over. Natuurlijk kun je al die informatie in je persoonlijke (digitale) agenda bijhouden, maar het is eens zo handig om alle afspraken in een losse agenda of dagboek op te schrijven. Zo kun je in een oogopslag zien wanneer je paard voor het laatst naar de hoefsmid is geweest en hoef je daarvoor niet alle pagina’s van je eigen – vast propvolle – agenda af te speuren.


6. Noteer en analyseer (wedstrijd)prestaties


Een goed dagboek biedt niet alleen ruimte voor het bijhouden van trainingen, maar ook van wedstrijdprestaties. Door te noteren hoe de wedstrijd verliep kun je van daaruit weer nieuwe doelstellingen maken. En: het is over een paar jaar natuurlijk hartstikke leuk om je vorderingen terug te lezen!


7. Maak doelstellingen


Een groot voordeel van het bijhouden van een dagboek is niet alleen dat je inzicht hebt in wat je reeds bereikt hebt, maar je aan de hand daarvan ook realistische doelstellingen kunt maken. De beslissing om bijvoorbeeld aan een nieuwe oefening te beginnen hangt natuurlijk voor een groot deel af van je gevoel, maar ook de notities in je dagboek kunnen je helpen beoordelen of je paard aan een stapje moeilijker toe is.


8. Zoek een dagboekvorm die bij je past


Hoe konden we dit punt ook overslaan: een dagboek heeft natuurlijk alleen nut als het je daadwerkelijk uitnodigt om er iedere dag wat in op te schrijven. Misschien heb je helemaal niks met papieren agenda’s of notitieboekjes. Ga in dat geval voor een bestandje op je computer of ga voor een digitale agenda. Heb je een Gmail-adres? Dan kun je daar een superhandige digitale agenda bijhouden, die ook gekoppeld kan worden aan je telefoon. Zo is ‘ie up to date en heb je hem altijd bij de hand! Of misschien ben je heel visueel ingesteld: je kunt natuurlijk ook een dagboekje bijhouden in de vorm van video’s of het maken van een (digitaal) fotoalbum. Daarnaast zijn er zelfs verschillende speciale trainingsdagboeken en computerprogramma’s op de markt, speciaal voor ruiters. Deze boeken en programma’s bevatten kant-en-klare schema’s en lijstjes die je alleen maar in hoeft te vullen, handig. Er bestaat zelfs een trainingssensor die je aan je zadel kunt bevestigen. Deze is gekoppeld aan een app, waarin je alle belangrijke informatie over je paard handig kunt bijhouden!


Bron: Bitmagazine.nl, Horsesandheels.com