aqua2
aqua2

Revalideren met behulp van een aquatrainer

Nieuws

Gezonde sportpaarden en pony’s worden ter afwisseling in de training of ter voorbereiding op het leveren van topprestaties weleens in een aquatrainer gezet. Maar, ook bij herstel van blessures kan een aquatrainer ondersteuning bieden. Lois Koster (begeleider aquatrainer en dierenfysiotherapeut in opleiding) en Anne Brünott (Europees Specialist Chirurgie/orthopedie bij paarden en erkend chiropractor) zoomen aan de hand van vragen in op de aquatrainer en het inzetten van aquatraining bij revalidatie.


1. Hoe zien aquatrainers eruit en welke verschillende aquatrainers zijn er?


Lois Koster: “De aquatrainer is een loopband met een glazen met stalen bak eromheen wat zich vult met water. Een manier om de aquatrainer in te bouwen is om hem in de grond te installeren daardoor hoef er geen loopplank voor en achter te komen waardoor dit meer veiligheid voor het paard kan bieden. De aquatrainer kan ook boven de grond worden geïnstalleerd met een voor en achterloopplank. De uitvoering van de in- of opbouw van de aquatrainer kan afhankelijk zijn van de ruimte. De deuren kunnen handmatig worden geopend en gesloten. Dit is voor de veiligheid van het paard. Aan de zijkant van de aquatrainer zit een besturingskast, waarmee je de snelheid en de waterhoogte van de aquatrainer kan bedienen. De loopband is gemaakt van rubber, want dit geeft een goede grip. Het water kan d.m.v. een watertank gevuld worden of een bron die in de grond wordt geslagen. Bij die tweede optie komt het water uit de grond.”


2. Werkt een aquatrainer met koud of warm water?


Lois: “De aquatrainer werkt met koud water. Als het water uit een bron komt zal het water ongeveer tussen de 8 en 12 graden Celsius bevatten. De aquatrainer kan ook d.m.v. een watertank gevuld worden. Dit zorgt ervoor dat het water warmer ingesteld kan worden.”


3. Is bewegen ‘lichter’ of ‘zwaarder’ op een aquatrainer?


Lois: “De opwaartse kracht van het water zorgt ervoor dat het paard als ware lichter wordt. Dus hoe hoger het water ingesteld wordt hoe minder de belasting is van de lichaamsdelen onderwater. Als het water hoger wordt ingesteld betekent dit wel dat het paard meer spierkracht nodig heeft om zich voort te bewegen in het water.”


Anne Brünott voegt hieraan toe: “Het drijvend vermogen in het water maakt dus dat de impact op met name gewrichten en weke delen minder groot is. Maar de weerstand van het water maakt dat de vereiste stuwende krachten voor het paard groter zijn. Grofweg gezegd: De spiergroepen voor beweging worden dus intensiever aangesproken terwijl de gewrichten minder belast worden.”



4. Hoe ziet een eerste keer aquatraining eruit en hoelang duurt zo’n sessie?


Lois legt uit: “Als het paard voor het eerst in de aquatrainer gaat, wordt er een intake gedaan. Tijdens deze intake wordt er gevraagd naar gegevens van het paard/eigenaar, maar ook naar de individuele behoeftes, momentane klachten, het niveau/gebruik en de medische voorgeschiedenis van het paard. Daarna wordt het paard in stand en beweging bekeken. Ook wordt er nagevoeld of er eventuele bijzonderheden zijn waar tijdens het aquatrainen op gelet moet worden. Dit kunnen  bijvoorbeeld zwelling in de benen of een bestaande kreupelheden zijn. Er wordt dan pas beslist of het paard de aquatrainer in kan. Dit zal niet altijd zo zijn.”


Ze vervolgt: “Een sessie duurt ongeveer 20 minuten. Dit moet eerste paar keren opgebouwd worden, omdat het paard moet wennen en dit best spannend en indrukwekkend kan zijn. Maximaal duurt een sessie ongeveer 20-25 minuten. Dit is afhankelijk van wat het paard aankan.”


5. En, wat als het een revalidatietraject betreft?


Lois: “In het begin van een revalidatietraject moet er voorzichtig worden omgegaan met het instellen van de waterhoogte op de aquatrainer, want het verkeerd omgaan met de aquatrainer kan ook negatieve effecten hebben. Bij hoog water rondom de knie van het paard is er juist minder gebruik van de rug en ontstaat er juist een strekking bij de schoft. Dat is iets wat je niet altijd wil optimaliseren.”


Anne beaamt dit: “Ik start zelf pas na een bepaalde tijd in de revalidatie met de aquatrainer. In de eerste fase van herstel is langzaam en gecontroleerd stapwerk voor de meerderheid van de beenblessures wenselijk. Voor rugpatiënten kun je vaak wat sneller beginnen met werken in de aquatrainer.”


6. Gebruikt één van jullie de aquatrainer ook weleens als een normale loopbandtrainer? Zo ja, waarom?


De Aquatrainer als loopbandtrainer (zonder water).

“De aquatrainer kan gebruikt worden als loopbandtrainer met name als het paard bijvoorbeeld te onstuimig is om aan de hand gestapt te worden en je de beweging van het paard wil blijven controleren. In een beginstadium van het herstellen van blessures is water niet altijd effectief en soms nog te zwaar als lichamelijke belasting. Er wordt met de aquatrainer als loopbandtrainer een rechte belasting gevraagd van het paard. Dit is te vergelijken met aan de hand stappen of bijvoorbeeld een stapmolen”, licht Lois toe.


7. Bij welke blessures is het inzetten van een aquatrainer nu het effectiefste als het om revalidatie gaat?


Lois somt op: “Verschillende rug en bekken / SI problematiek, artrose en in de opbouwende fase van buig-tussenpees blessures.”


Anne voegt daaraan toe: “Ik gebruik de aquatrainer vooral voor het optrainen en revalideren van rugpatiënten. Deze patiënten zijn gebaat bij onbelaste training. Het grote nadeel van longeren is het werken op de volte en daarmee asymmetrisch. Vaak zijn de bodems in longeercirkels ook van slechte kwaliteit en dus niet ideaal om een paard op te trainen. In de aquatrainer vertonen ze veel meer ruggebruik door de weerstand van het water. De lateroflexie (lengtebuiging) is groter en daarmee train je vooral de corestability van het paard. Vooral de multifidus spier (deze spier loopt over de gehele lengte van de rug naast de spinaaluitsteeksels en is uiterst belangrijk voor de stabiliteit) is een spier die snel aansterkt met het werk in een aquatrainer.”


8. Waarom helpt een aquatrainer ook preventief?


Anne: “Het werken in een aquatrainer is een goede afwisseling in de reguliere training. Veel blessures komen voort uit chronische overbelasting door te eenzijdige training van paarden. Ik adviseer dus veel afwisseling in je normale training aan te brengen. Doe dingen, zoals: grondwerk, cavaletti-werk of zelfs wat springen, buitenrijden en dus ook aquatraining.”


9. Welke redenen maken dus een aquatrainer specifiek voor de revalidatie tot een belangrijk hulpmiddel?


Lois antwoordt: “Het gebruik maken van een aquatrainer tijdens het revalideren van een paard/pony kan erg belangrijk zijn. Je kan namelijk de individuele behoefte van het paard afstemmen. Zoals de snelheid, waterhoogte en de frequentie. Hierdoor kan je het paard tijdens het revalideren goed in de gaten houden. Tijdens het revalideren verliest een paard vaak zijn of haar bespiering. Door het gebruik van de aquatrainer kan het paard/pony zijn bespiering behouden. De bespiering kan zelfs  toenemen zonder dat het paard teveel belast wordt. De opwaartse kracht van het hoge water zorgt ervoor dat het paard als ware lichter wordt.”



Daarnaast is er nog een andere reden waarom een aquatrainer een belangrijk hulpmiddel is. Lois legt uit: “Tijdens het revalideren moet er vaak aan de hand worden gestapt. Na een lange tijd rust kan het paard zijn energie niet kwijt en kan het paard dikwijls nog is ontploffen aan de hand. Ook zijn er omgevingsfactoren waarvan het paard kan schrikken. Door het gebruik van de aquatrainer kan het paard zijn energie kwijt en is het paard beter te controleren dan dat het paard aan de hand wordt gestapt. Door het water wordt er meer gevraagd van de spierkracht van het paard zonder dat het paard teveel belast wordt in zijn gewrichten. Hierdoor worden de bespiering en de conditie tijdens de revalidatiefase op peil gehouden.”


Bron: Bitmagazine.nl

Aquatrainer
151005156_ABFweb
151005155_ABFweb
080725563_ABFweb
080725561_ABFweb
IMG_2979
aqua3
aqua1
Portret artikel