Mandy Lam
Mandy Lam

Henna als middel tegen mok en verbranding?

Nieuws

Mok is een hardnekkige aandoening die vaak moeilijk te bestrijden is. Er zijn veel behandelingsmethoden beschikbaar, maar deze leiden niet altijd tot het gewenste resultaat. Paardenhouder Mandy Lam vond via een stalgenoot een opmerkelijke oplossing voor haar paard: henna.


Allereerst is het goed om te weten dat mok verschillende oorzaken heeft. Dat is dan ook meteen een van de redenen dat het lastig is een goede behandeling te vinden. Zonverbranding is een van de oorzaken van mok bij Mandy’s paard. Haar merrie heeft veel witte aftekeningen op haar benen en staat in het voorjaar en in de zomer 24/7 op het land. In het verleden was smeren met zonnebrand de enige remedie, maar de werking hiervan is kortdurend. Via een stalgenoot ontdekte Mandy henna als natuurlijk en helend middel. “Mijn paard heeft de hele zomer van 2018 geen last gehad van mok.”


Wat is henna en wat doet het?


Henna is een plantaardige, rode kleurstof die wordt gebruikt voor het kleuren van huid, nagels en haar. Henna wordt al eeuwen gebruikt als lichaamsversiering in landen als India, Afrika en het Midden-Oosten. Henna geeft de huid een oranje kleur.


Mandy smeert de benen van haar merrie in met een hennamengsel. “Ik maak gebruik van hennapoeder uit de natuurwinkel. Ik maak de poeder aan met heet water, tot er een papperig mengsel ontstaat. Dit mengsel laat ik afkoelen en smeer ik op de witte benen, goed tussen de haren. Een uurtje laten inwerken en daarna afspoelen.” De benen van je paard krijgen zo een ‘mooi’ oranje kleurtje, een soort beschermlaagje dus. Mandy herhaalt de behandeling elke vier a zes weken. Dit is mede afhankelijk van het weer. Als het veel regent, herhaalt ze vaker. Zodra je de kleur ziet vervagen, wordt het tijd voor een nieuwe behandeling.


Mooi oranje is niet lelijk


Mandy is erg positief over de werking van Henna: “Ik ben zo blij dat ze ook deze zomer weer vrolijk met haar oranje benen in de wei kan staan!” Om te voorkomen dat je zelf een paar weken met oranje handen door het leven gaat, adviseert ze om handschoentjes te dragen bij het aanbrengen van de henna.


Wat zegt de dierenarts?


Het gebruik van henna bij paarden is niet nieuw. In de endurancesport, met name in het midden-oosten, wordt vaak henna gebruikt vanwege de anti-bacteriële werking. En ook in Mediterraans gebied werd henna honderden jaren geleden al toegepast voor medicinale- en versieringsdoeleinden. Natuurlijk waren we benieuwd naar de mening en ervaring van deskundigen. We legden de behandelmethode voor aan verschillende dierenartsen. Zij passen de methode echter zelf niet toe en gaven aan niets te kunnen zeggen over de effectiviteit.


Kies in elk geval nooit voor zwarte henna, daar zijn (chemische) stoffen aan toegevoegd. Deze henna kan in elk geval bij mensen jeuk, uitslag en littekens veroorzaken.