10.
10.

Minidraverijen: Bitloos koersen

Fun

Minidraverijen laten de toekomstige generatie pikeurs schitteren op de drafbaan. Ook in Nederland wordt deze tak van de paardensport beoefend. Maar, je hoort of leest er zelden wat over. Hoog tijd voor een interview met Gwen van der Lichte, die al 8 jaar lang jonge pikeurs en pony’s traint om (bitloos) te kunnen koersen op minidraverijen.

De charme van minidraverijen

Minidraverijen zijn bekend én tegelijkertijd heel onbekend. Gwen van der Lichte legt uit waar dit verschil inzit: “Binnen de drafsport kent en weet iedereen wat een minidraverij is en is het heel populair. Dit komt doordat deze altijd tussen de koersen door verreden worden. Maar, dat is nu ook net de valkuil, want als je niet uit de draf- of rensport komt dan zie je nooit een minidraverij in het echt.”

Ze vervolgt: “Het is een hele leuke sport, die in Nederland voornamelijk verreden wordt met Shetlanders. Dit is normaal een ponyras stond bekend als ‘grasmaaier’, maar het blijkt een verrekt goede sportpony te zijn. Voor publiek is het spannende van het race-element vooral heel aantrekkelijk om naar deze sport te komen kijken. Voor jonge pikeurs is de sport leuk, omdat ze naar een doel toe trainen en uiteraard ook vanwege het race-element. Het is wel zo dat kinderen die hiermee beginnen, veelal al affiniteit met de sport hebben. Dit komt doordat hun ouders of iemand anders die ze kennen in de draf- of rensport zit.”

Voorwaarden om te mogen starten

Om van start te gaan worden er aan de pony’s enkele voorwaarden gesteld. Gwen licht toe: “Pony’s met een stokmaat tot maximaal 1.30 meter mogen deelnemen. Dit mogen alleen merries of ruinen zijn, want hengsten zijn niet toegestaan. Ook pony’s jonger dan 3 jaar mogen niet deelnemen.”

Ook aan de pikeurs wordt een voorwaarde voor deelname gesteld. Dit betreft: “Een leeftijdslimiet, want pikeurs mogen vanaf 6 tot 16 jaar meedoen. Alleen in het jaar dat ze 16 worden, mogen ze nog deelnemen. Met een zweep rijden mag niet.”

Eveneens zijn er eisen gesteld aan het harnachement en het tuig. Gwen: “Er zijn lussen aan de teugels verplicht en ook is de slagriem verplicht. De slagriem is een riem, die bokken tegengaat. ”


Wat heb je nodig?

“Qua materiaal heb je een goed passend harnachement, tuig en bij voorkeur een drafsport (klik)sulky nodig. De (klik)sulky heet zo, omdat deze in het tuig klikt. Daardoor trekken de pony’s met hun schoft in plaats van met hun borst.”

“Als pikeur heb je natuurlijk ook je uitrusting nog. Die bestaat uit een bodyprotector, een witte broek en een speciaal pikeurspak. De hele outfit bevat eigen kleuren. Op de drafbaan zorgt dit voor een vrolijk kleurenspektakel en functioneel gezien is dit handig om de verschillende pikeurs van elkaar te kunnen onderscheiden.”

De pony’s

Naast het juiste materiaal zijn de pony’s natuurlijk ook heel belangrijk. Gwen: “Ik ben begonnen met het trainen van Bellissimo, hij werd gereden door mijn dochter Romy en is later door Boris gereden. Deze shetlander is nu met pensioen.”

“Op dit moment train ik Vita, die gereden wordt door haar eigenaresse Marije. Vita is een hele snelle pony. Dit zou je niet zeggen als je haar zo ziet, want ze heeft kleine korte beentjes, maar ze gaat echt heel snel. En wat haar specialiteit is, is dat ze bijna niet aanspringt in galop. Dat mag natuurlijk niet, want dan wordt je bij te vaak aanspringen gediskwalificeerd. Maar, haar hoef je dus je dus niet tegen te houden. Ze draaft in een super hoog tempo zo door.”

“Polly is net in training. Dit is mijn eigen pony, die gereden wordt in de trainingen door Sabine en die waarschijnlijk door Luca tijdens koersen gereden gaat worden. Van Polly weten we nog niet hoe ze in de koers loopt, omdat het ze dit jaar voor het eerst zou starten. Door het coronavirus zijn echter alle minidraverijen afgelast.”

Training & voorbereidingen

“Wij trainen ongeveer 4 keer per week. Wij rijden dan rondjes in het bos en oefenen de sprint op één stukje weg. Dit doen we meestal 2 of 3 keer per week. Daarnaast werken we in trainingen vooral aan het opbouwen van de conditie van de pony’s. Soms oefenen we op inhalen of op finish rijden. Ook gaaf is dat wij met onze pony’s op Draverscomplex Ureterp, mogen trainen want dit is een echte drafbaan.”

“Voor aanvang koers en op de wedstrijddag zelf zijn we er dankzij de trainingen klaar voor. We hoeven er dan ook alleen maar voor te zorgen we dat we op tijd ingespannen zijn. Mijn dochter Romy gaat hiervoor elke koers als groom mee.”

Bitloos koersen

Minidraverijen werden altijd met bit gereden. Gwen: “Bellissimo heeft altijd met bit een minidraverij gereden. Maar, Vita vind het met bit heel erg lastig. Ze wordt er zenuwachtig en gespannen van. Om die reden zijn we met haar ook overgegaan op bitloos. Polly wordt ook bitloos getraind, maar wat ze prettiger vind in een koers dat moeten we nog gaan ontdekken.”

Het bitloos koersen en starten kon niet zomaar. Gwen: “In het begin liepen we tegen veel vooroordelen op. Bijvoorbeeld dat bitloos gevaarlijk is en dat pony’s in de minidraverij bitloos stuurloos zijn. Maar, bij Vita is het dus juist andersom, die kan niet met bit gereden worden. Gelukkig zijn de drafbanen in Nederland verdeeld over twee organisaties en mochten we van één organisatie wel met Vita starten. Hierdoor konden we aantonen dat we wisten waar we mee bezig waren en dat dit beter voor de pony was. Na een brief met daarin wat meer toelichting en uitleg mogen we nu overal starten. Dit is vorig seizoen dan ook een paar keer gelukt.”

De mooiste drafbanen

“In Nederland zijn wij met de pony’s gestart op: Duindigt, Alkmaar, Wolvega, Groningen, grasbaan Joure en grasbaan Hilversum. Daarvan vind ik persoonlijk draf- en renbaan Duindigt het mooiste.”

Behaalde successen

“Als trainer heb ik met Bellissimo, die toen gereden werd door pikeur Boris, de Derby van 2018 gewonnen. Dat was echt fantastisch. Ook is Bellissimo een keer 3e van Duindigt geweest.”

“Ondertussen hebben Vita en Marije samen ook al aardig wat overwinningen of 2e en 3e plaatsen behaald. Vita was vorig jaar 2e van Duindigt en Alkmaar. Al die geboekte successen zorgden ervoor dat het voor dit jaar de ambitie was om voor de baankampioenschappen te gaan. Het coronavirus heeft dit voorlopig even uitgesteld.”

Dromen over buitenlandse drafbanen

“We hebben als team een droom om op Hypodrome Vincennes te Parijs te mogen starten in een minidraverij. Dit is het ‘drafsport mekka’ met ieder jaar de koers der koersen; de Prix d’ Amerique voor grote dravers! Of de Derby in Berlijn, die willen we ook ooit graag rijden.”

Toekomstige carrières?

Maar, wat als je als pikeur de leeftijdsgrens bereikt? Volgens Gwen val je dan niet in een ‘zwart gat’, want: “Er zijn tal van hele goede grote pikeurs is ooit met pony’s begonnen en heeft minidraverijen gereden. Ze kunnen het nu beroepsmatig doen. Misschien willen de meiden die ik nu train, ooit later ook wel de grote dravers gaan rijden. Dankzij de minidraverijen beschikken ze dan over de vaardigheden om dit te doen.”

Bron: Bit & Cap

2.
3.
4.
6.
8.
9.
7.
9.
11.
6.-1
download
4.-1
12.
13.
Duindigt-racen
lus
op een rij
op de weg