Duindigt (3)
Duindigt (3)

Hoeveel weet jij van de Nederlandse draf- en rensport op Duindigt?

Nieuws

In het buitenland is de draf- en rensport immens populair. Van Frankrijk, Rusland, Wenen of de Scandinavische landen tot en met eilanden als Malta, overal worden paardenraces gehouden. Het Nederlands episch centrum van de draf- en rensport ligt in Wassenaar. Renbaan Duindigt heeft een rijke historie. Lees hier in dit artikel alles over en test ook vooral je eigen kennis!



Geschiedenis van de eerste renbanen in Nederland


De eerste renbaan van Nederland lag op Woestduin, wat omstreeks 1700 al een buitenplaats was met een eenvoudige geometrische inrichting. Die buitenplaats wisselde meerdere malen van eigenaar, maar kwam rond 1900 in handen van de vijfde eigenaar. Die was directeur van de Hotel- en terreinmaatschappij, vandaar dat het oude huis ingericht werd als hotel/restaurant. Tevens zou hij Leonard Anthony Springer de opdracht geven tot het aanleggen van een renbaan. Deze werd hier in 1901 aangelegd en werd gelijk een groot succes. De burgemeesters en wethouders van Bloemendaal verboden echter in februari 1909 dat er op zon-en feestdagen werd gekoerst, want ze waren tegen het gokken en afleggen van weddenschappen. Woestduin ging toen noodgedwongen op zaterdag koersen houden, maar dat was slecht voor de publieke belangstelling en dit deed deze renbaan uiteindelijk de das om. In 1909 moest de renbaan sluiten.

In Wassenaar was Renbaan Duindigt ook niet de eerste renbaan, want daarvoor lag er al een renbaan op landgoed Clingendael. Dit was een privé aangelegenheid voor de adel, die daar werd uitgenodigd om naar paardenraces te kijken. Gewoon publiek was er niet welkom en die renbaan moest uiteindelijk sluiten vanwege de aanleg van een spoorlijn.

Een ander landgoed, Hofsteede Duindigt, dat in 1797 per openbare veiling verkocht werd aan bankier/notaris Joachim Jochems voor één van zijn klanten zou het terrein voor de Renbaan Duindigt worden. Joachim Jochems werd de eigenaar, want hij kocht het in 1822 opnieuw, maar toen voor zichzelf. Omdat hij een groot landgoed was en rond 1900 het modieus was om exotische dieren en planten op een landgoed te hebben, kochten Walter Joachim Jochems en zijn vrouw E. Horstmann lama’s uit Peru. Nazaten van die dieren staan er honderd jaar later nog. Cornelie Jochems woont nu op het landgoed en zij zorgt voor deze lama’s.

Een heikel moment in de historie van het landgoed was de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gebruikten het landgoed en de omgeving namelijk om hun afschietinstallaties voor V2’s te installeren en de Engelsen hebben daarop in maart 1945 alles plat gebombardeerd. Alles moest dus weer opgebouwd worden en het huis stond er in 1953 weer.

Bijzonder genoeg is het landgoed nu al ruim 200 jaar in particulier bezit gebleven. Het is daarmee één van de weinige particuliere landgoederen tussen Den Haag en Wassenaar dat nog op traditionele wijze in stand gehouden wordt en waar al die tijd dezelfde familie woont.

Wanneer kwam de renbaan er?


De renbaan is er op verzoek van de Nederlandse Harddraverij- en Renvereeniging (NHRV) gekomen. Walter Joachim Jochems was al renstalhouder en richtte in 1906 de renbaan op. Deze renbaan zou worden opengesteld voor gewoon publiek. Om hun goed uitzicht te geven op de paardenraces kwamen de tribunes op een duin aan de noordkant te staan.

Quiz: Nu ben jij aan zet!


Doe de quiz om te testen hoeveel jij weet van de Nederlandse draf- en rensport op Duindigt. Veel succes!



Zo! Was dit een gelopen koers of vond je het lastig? Wat jouw uitslag ook was, lees verder om meer over Duindigt te weten te komen.

De vier bekendste koersen van Renbaan Duindigt


Jaarlijks worden er veel koersen verreden op Duidigt. Het is teveel om die allemaal op te sommen, maar de belangrijkste vier willen we toch nader toelichten (als aanvulling op quizvraag nummer 10). Deze vier koersen zijn:

  • De WJ Jochems Memoriaal: Deze koers wordt altijd begin april verreden en vormt een eerbetoon aan de oprichter en eerste eigenaar van landgoed Duindigt

  • De Grote Prijs der Lage Landen: Sinds 1954 wordt deze koers elk jaar in juni verreden.

  • De Derby: Twee keer per jaar wordt er een DERBY verreden op Duindigt. Allereerst rijden 3-jarige volbloeds in juli een DERBY. Vervolgens is er in augustus is een koers voor 3-jarige Nederlandse Dravers.

  • De Gouden Speld: In september wordt de ‘Gouden Speld’ gehouden. Op initiatief van Meta Burgerhout-Jochems, de dochter van Walter Jochems, is in het begin van de jaren vijftig deze koers ontstaan. De koers is speciaal voor amatrices (vrouwen die de ren- of drafsport beoefenen, lees hier meer over de eerste vrouwen in de ren- of drafsport). In de jaren ‘60 werd de organisatie overgenomen door mevrouw Englebert van Duindigt. De ren is tegenwoordig uitgegroeid tot een internationale klassieker, waar amatrices uit heel Europa voor uitgenodigd worden en waar ze ook zeker op afkomen om te racen.


Overige Nederlandse renbanen


De drafsport wordt gehouden op draf- en renbanen, waarbij er verschillende ondergronden mogelijk zijn. Zo zijn er in Nederland vier banen met een grind/zand toplaag. Die banen zijn te vinden in Groningen, Wolvega, Wassenaar (Duindigt) en Alkmaar. Ook zijn er in Nederland vijf recreatieve banen, namelijk in: Aduard, Eenrum, Joure, Emmeloord en Leek. Hier worden de koersen op gras gehouden en daardoor kan er alleen in de zomer worden gekoerst.


Museum Nederlandse draf- en rensport


Om de historie van Duindigt en alle andere renbanen in Nederland te archiveren is er een museum opgericht dat te vinden is op de eerst etage van de Grote Tribune op Renbaan Duindigt. Het Nationaal Draf- en Rensport Museum wil in woord en beeld voor iedereen de belangrijkste wetenswaardigheden uit de geschiedenis van de draf- en rensport tonen. Dit doen ze ook online, want ze publiceren overzichten van de winnaars van diverse klassieke en bijzondere koersen, geven lijsten door van alle plaatsen die belangrijk voor de ren- of drafsport in Nederland zijn, ze registreren de behaalde resultaten op korte- en langebaanwedstrijden en ze documenteren de bijzondere mensen in de sport.

Bron: Bitmagazine.nl
Duindigt (16)