BC-8947
BC-8947

DIY: Maak een Dalapaard-hanger van vilt!

Nieuws

Het Zweedse Dalapaardje is een uit hout vervaardigd beeldje dat hét symbool is voor het Dalarna-landschap in Zweden. De paardjes, die al sinds de 17e eeuw worden gemaakt zijn meestal rood van kleur en worden met de hand versierd. Zo’n Dalapaardje wordt nu ook buiten Zweden als een schattig, kleurrijk stukje speelgoed én decoratie gezien. En… hij is niet alleen leuk op een plankje, maar ook als hanger in je kerstboom (of, na kerst, als onderdeel van een windmobiel). Met deze stap-voor-stap tutorial maak je jouw eigen Dalapaard-hanger uit vilt. Hoe leuk is het om hem een beetje op jouw eigen paard te laten lijken?



Wat heb je nodig? 


  • Patroon (klik om de PDF te downloaden)
  • Vilt in jouw favoriete kleuren
  • Lint of koord
  • Vulling (bijvoorbeeld teddybeervulling, wol of watjes)
  • Naaigaren
  • Borduurgaren
  • Versiersels naar keuze (zoals kleine kraaltjes, mooi koord en een belletje)
  • Schaar
  • Naald
  • Glaskopspelden


Stap 1: Print en knip uit


Print het patroon (klik om de PDF te downloaden) uit in het formaat dat jouw voorkeur heeft. In jouw printmenu kun je het formaat van het patroon eenvoudig schalen: ik heb hem op 50% geprint. Wil je graag veel details aan je paardje toevoegen, maak hem dan niet te klein.


Knip het patroon uit en speld het op twee stukjes vilt vast. Knip de lapjes uit.



Stap 2: Versier de lapjes


Meestal moet je de details van je DIY tot het laatste bewaren, maar deze keer niet. Bij deze stap mag je al beginnen met versieren. Dalapaardjes hebben traditiegetrouw kleurrijk ‘tuigage’ op. Knip een kleine stukjes vilt uit in de vorm van een dekentje en naai deze vast met garen. Heeft jouw paard net als de mijne een een bles en witte beentjes, knip dan stukjes wit vilt uit in de juiste vorm en naai deze op je paardje vast.


Met borduurgaren, lintjes en kleine kraaltjes kun je jouw Dalapaardje vervolgens verder aankleden. Je kunt bij deze stap helemaal losgaan: op internet vind je tal van leuke referenties. Kies voor bonte kleuren of stem de versiering, net zoals ik, af op je andere (kerst)decoratie. 


Voeg de details trouwens wel in spiegelbeeld toe, omdat je te twee lapjes natuurlijk later nog op elkaar moet naaien.





Stap 3: Naai het paardje dicht


Tevreden over je versieringen? Dan is het nu tijd om de twee lapjes aan elkaar te naaien. Speld de lapjes op elkaar zodat ze niet verschuiven en gebruik een simpele (of juist een hele decoratieve) steek om de twee lapjes aan elkaar te bevestigen.


Zorg ervoor dat je niet te dicht op het randje naait: soms wil het vilt scheuren. Naai het paardje niet helemaal dicht, maar laat zijn rug nog even open.


Stap 4: Voeg vulling toe


Gebruik het stuk dat je hebt opengelaten om het paard te vullen met jouw vulling. Duw met een potlood het wol goed in de beentjes en het hoofd. Een klein beetje vulling is al genoeg.



Stap 5: Bevestig het lintje en naai dicht


Bevestig voordat je jouw paardje dichtnaait nog een lintje om hem aan op te hangen. Voeg eventueel nog een belletje toe. Naai het paardje vervolgens dicht en voilà: je eigen Scandinavische (kerst)ornament!


Bron: Bitmagazine.nl


Patroon Dalapaardje - Bit Magazine
BC-8900
BC-8905
BC-8924
BC-8927
BC-8930
BC-8933
BC-8959