zweten
zweten

Alles wat je moet weten over elektrolyten

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Elektrolyten zijn mineralen die worden opgelost in het bloed en weefsels van het lichaam. Ze hebben een positieve of negatieve lading en kunnen binden met een ander ion om zo een zout te maken. Elektrolyten helpen om de juiste balans aan vloeistoffen in het lichaam te behouden en zijn betrokken bij de spierfunctie en de verwerking van afval. Een tekort aan elektrolyten veroorzaakt uitdroging, verminderde prestaties en kan klinische problemen zoals maandagziekte verergeren.

De belangrijkste elektrolyten zijn:
  • Natrium (Na)
  • Chloride (Cl)
  • Kalium (K)
  • Magnesium (Mg)
  • Calcium (Ca)
Een paard verliest dagelijks elektrolyten, door zweten en urine. Normaal gesproken worden deze verliezen gewoon weer aangevuld in het dieet. Het paard zweet tijdens inspanning om de lichaamstemperatuur te behouden en het wordt aangenomen dat 90 procent van het gewichtsverlies van het paard na training komt door zweten. Het is belangrijk dat je dit gewichtsverlies volgt en dat de vloeistoffen en elektrolyten worden vervangen, anders zal het paard slecht presteren.
Tijdens periodes van inspanning - zoals wedstrijden en training, kunnen elekrolytverliezen aanzienlijk zijn. Vooral bij warm weer. Zelfs onder normale omstandigheden kan een paard van 500 kilogram 10 liter zweet verliezen in twee uur tijd. Dit zweet bevat 60 gram aan chloride, wat 10 procent van het totale chlorideniveau in het lichaam is.
Tekenen van een tekort aan elektrolyten zijn:
  • Een doffe vacht;
  • Ingevallen ogen;
  • Depressie;
  • Lusteloosheid;
  • Slechte prestaties;
  • Donkerkleurige urine;

Het paard elektrolyten voeren

Een paard kan geen water vasthouden zolang er geen elektrolyten zijn, dus enkel het geven van water na het rijden zal je paard niet hydrateren. Elektrolyten moeten worden toegevoegd aan het water of voer.
Het toevoegen van elektrolyten aan water om een isotonische oplossing te vormen zorgt ervoor dat zowel vocht als elektrolytverliezen worden bijgevuld en het paard wordt snel gehydrateerd. Het zal na langdurig zweten echter wel een paar dagen duren voor verliezen volledig zijn aangevuld.
Als je paard een slechte drinker is kun je elektrolyten in een kleine hoeveelheid als geconcentreerd voer geven. Daarnaast zijn er speciale pasta’s op de markt. Maar let op: een te hoge dosis kan ervoor zorgen dat het paard water gaat absorberen uit de bloedvaten rond de darmen en dat kan op korte termijn de effecten van uitdroging nog erger maken.
Zorg ervoor dat je paard altijd de beschikking heeft over een zoutblok. Houd de inname in de gaten, vooral bij warm weer. Je kunt ook een eetlepel zout per dag door het voer doen.
Bron: Horse and Hound