alleen op wedstrijd
alleen op wedstrijd

In je eentje op wedstrijd

Training Opvallend

Het liefst ga je op wedstrijd met een volledig team aan grooms en supporters, maar er zijn dagen dat er niemand met je mee kan. Thuisblijven dan maar? Nergens voor nodig! Volg deze tips en ga voortaan met een gerust hart alleen op pad.

Voorbereiding

  • Zorg dat alles op zijn vaste plek staat en ligt in de auto en de trailer. Zo zie je meteen of je iets vergeten bent, en het scheelt bovendien zoeken onder tijdsdruk als je je klaarmaakt voor je proef of parcours.
  • Neem je twee paarden mee? Oefen ruim van tevoren met het leiden van twee paarden tegelijk, het alleen op de trailer laten staan van het ene paard terwijl je met de ander bezig bent en het trailerladen. Zo ontdek je tegen welke problemen je aanloopt en kun je ze rustig oplossen, iets waar je op een drukke -en toch al niet geheel stressvrije- wedstrijddag geen tijd voor zult hebben.
  • Als je je starttijden hebt ontvangen, werk dan voor jezelf alvast een tijdsschema uit waarbij je terugwerkt van je starttijd naar je aankomst. Zo weet je precies hoe laat je van huis moet, hoe laat je moet opzadelen en wanneer je klaar moet staan bij het losrijterrein. Tel er voor de zekerheid nog een uurtje extra bij op, zodat je je zeker niet hoeft te haasten.

Bij aankomst

  • Het geldt voor alle wedstrijddagen, maar nu je in je eentje bent is het extra belangrijk: zorg dat je ruim op tijd bent. Liever een uur langer wachten dan je moeten haasten!
  • Laat je paard bij aankomst op de trailer staan, zodat je eerst naar het secretariaat kunt om je te melden en eventueel alvast je parcours kunt lopen. Je paard vastzetten aan de trailer op een vreemd terrein zonder toezicht kan leiden tot nare situaties, dus controleer alleen even of hij de reis goed heeft doorstaan en laat hem daarna rustig in de trailer.
  • Onderweg naar het secretariaat kun je mooi even kijken waar alles is. Plan te voet alvast een route in je hoofd van trailer naar inrijterrein naar wedstrijdring, en check ook even waar de toiletten zijn!
  • Trek thuis alvast wedstrijdbroek, -shirt en -sokken aan en draag daar een joggingbroek en oud shirt over. Zo blijven je wedstrijdkleren schoon tijdens het poetsen en kun je je razendsnel omkleden als het tijd is om op te stijgen.
  • Leg alvast alles klaar dat je nodig hebt als je klaar bent met je proef of parcours: halster, beenbescherming, poetstas, emmer slobber...



Warming-up

  • Je loopt met je paard het losrijterrein op, en ineens bedenk je dat je handschoenen nog in de auto liggen... Geen nood! Er zijn vrijwel altijd mensen op het terrein die je graag even willen helpen. Voel je niet bezwaard om onbekenden om hulp te vragen.
  • Doe bij koud weer of regen je wedstrijdjas alvast aan onder je (regen)jas.
  • Wil je je jas uitdoen als je naar de wedstrijdring gaat? Stijg even af of laat een omstander je paard vasthouden. Als je paard ineens schrikt en wegspringt terwijl jij net met je armen achter je rug in je jas vastzit, betekent dat waarschijnlijk een trip naar het ziekenhuis in plaats van een oranje rozet...


Veiligheid voor alles

  • Zelfs het kalmste paard kan zichzelf in de nesten werken in de trailer. Laat duidelijk zichtbaar een briefje met je naam en telefoonnummer achter op het dashboard en plak er ook een paar op de trailer, zodat mensen je kunnen bereiken als je niet in de buurt van de trailer bent.
  • Je wil er natuurlijk liever niet over nadenken, maar toch is het handig om van tevoren te bedenken wie je paard terug naar stal brengt als je vóór of tijdens de wedstrijd valt en naar de EHBO moet. Leg een briefje met contactgegevens van degene die in geval van nood gebeld moet worden op een plaats waar anderen gemakkelijk bij kunnen, zoals bovenin je poetskist of in de zak van je jas. Het is vervelend als je wedstrijddag zo eindigt, maar het scheelt een heleboel als je weet dat je paard in goede handen is.
  • Geef de contactgegevens ook altijd door aan het secretariaat, zodat zij voor je kunnen bellen.
  • Bedenk van tevoren of je na een drukke wedstrijddag in staat bent om zelf weer naar huis te rijden. Als je twijfelt, kun je beter van tevoren alvast iemand regelen die jou en je paard weer veilig thuis kan afzetten.

Bron: Horse & Hound