Horsenality
Horsenality

Welke horsenality heeft mijn paard?

Gedrag

Ieder paard heeft een bepaald karakter. Deze ‘horsenality’s’ zijn grofweg te verdelen in vier typen. De profielen die dat oplevert geven houvast voor een betere communicatie. Daardoor kun je oefeningen aanbieden die aansluiten bij je paard en zijn manier van leren. 

Net buiten het Friese Makkinga heeft Eef Veenstra trainingsstal Het Lage Woud. Als Parelli Natural Horsemanship instructeur is haar doel de communicatie tussen mens en paard te verbeteren. Ze werkt zowel met wedstrijdruiters, als met recreanten die de relatie met hun paard willen optimaliseren. 

Ze heeft tijdens haar opleidingen in Amerika een warme band ontwikkeld met Pat en Linda, die ze nog regelmatig bezoekt.

Hoe zijn de horsenality’s ontstaan?

Linda Parelli vergezelde haar ex-man Pat regelmatig tijdens zijn clinics. Ze zag dat hij verschillende methoden hanteerde per paard. Maar toen ze hem ernaar vroeg kon hij niet uitleggen waarom dat was.

Linda verdiepte zich erin en kwam met het horsenality model, waarin vier profielen worden gedefinieerd. Ze benadrukt dat je een paard niet in een hokje kunt stoppen en dat gedragen vaak zijn aangeleerd of beïnvloed door omgevingsfactoren. 

Maar van nature hebben paarden wel een bepaald karakter en het door haar ontwikkelde model geeft handvaten voor een betere communicatie. Want soms hebben mensen wel de juiste strategie, maar wordt het op de verkeerde manier aangeboden, zodat het niets oplevert. 

Iedere horsenality heeft een kernbegrip, wat het doel en de uitkomst van je training zou moeten zijn. Door op deze manier met je paard aan het werk te gaan, komt hij geestelijk in balans. Fijn voor hem en fijn voor jou.