141021310_ABFweb
141021310_ABFweb

Je paard beter begrijpen

Gedrag Horsemanship Opvallend

Wil je je paard beter begrijpen? Leer z’n gedrag (her)kennen! Je kunt het gedrag van paarden indelen in negen categorieën. Als je deze categorieën kent, is het makkelijk om de lichaamstaal van je paard te lezen en te begrijpen.

Contactgedrag

Paarden zoeken affectie en bescherming. Contactgedrag komt hieruit voort. Je ziet het als paarden dicht bij elkaar gaan staan in een groepje als het slecht weer is.

Eetgedrag

Als paarden voedsel of water consumeren, vertonen ze eetgedrag. Het kauwen op schors of op een staart wordt niet beschouwd als eetgedrag. (Het kan zelfs zo zijn dat paarden die dit gedrag vertonen te weinig ruwvoer krijgen of dat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar verveling of een gebrek aan beweging zijn ook mogelijke oorzaken.)

Stopgedrag

Als een paard moet mesten of plassen, zal hij bijna altijd (proberen te) stoppen. Ook tijdens het eten of drinken. Maar ook als er iets engs op de weg verschijnt en de spanning oploopt, kan een paard stil gaan staan.

Seksueel gedrag

Alle activiteiten die te maken hebben met het fokproces, vallen onder dit gedrag. De activiteiten worden bepaald door invloed van de hersenen en de hormonen.

Aanhankelijk gedrag

Bij volwassen hengsten vind je dit gedrag niet zo vaak. Het zijn vooral de jonkies, de merries en de ruinen die aanhankelijk gedrag vertonen. Met name tussen de merrie aan haar veulen, komt het veel voor. Voorbeelden van aanhankelijk gedrag: paarden verjagen de vliegen bij elkaar of ze knagen aan elkaars hals, schoft en rug.

Aandachtvraaggedrag

Zowel jonge als volwassen paarden vragen regelmatig aandacht. Dit doen ze door geluid en bewegingen te maken. Paarden vertonen dit gedrag ook vaak als ze worden gescheiden van andere paarden of in een vreemde omgeving komen.

Kopieergedrag

Paarden kopiëren elkaars gedrag. Als er een in de wei begint te rennen, volgt de rest meestal. Ook ondeugdelijk gedrag wordt vaak gekopieerd.

Onderzoekgedrag

Paarden onderzoeken graag: ze zijn nieuwsgierig. Ze hebben een goed reukvermogen, kunnen goed voelen en horen scherp. Maar ook met hun smaakvermogen onderzoeken ze hun omgeving. Waarom onderzoeken paarden ook met hun neus en tast, bijvoorbeeld? Paarden zien niet zoveel details, dus ze zijn zelden tevreden als ze iets enkel zien. Paarden gedragen zich vaak heel overdreven als ze iets voor het eerst in hun omgeving zien. Het is goed om ze het vreemde object te laten onderzoeken.

Agonistisch gedrag

Elke gedraging die te maken heeft met vechten, ruzie of agressie, valt onder agonistisch gedrag. Ook ontsnappingspogingen worden als agonistisch gedrag beschouwd. Dit negatieve gedrag kan een flink probleem vormen voor de ruiter. Een ervaren ruiter, deskundig advies en veel rust zijn van groot belang om te voorkomen dat een paard schade toebrengt aan zichzelf of zijn omgeving.

Bron: Americahorsesdaily.