paardrijden_leren
paardrijden_leren

4 dingen die je had willen weten voordat je een paard kocht

Fun Opvallend

Je komt net van de manege af waar je jarenlang met veel plezier hebt gereden. Dan het aanschaffen van je eerste paard een groot feest. Je ziet ernaar uit om de vrijheid te hebben om te doen en laten wat je wilt. Achteraf kom je erachter dat een eigen paard hebben anders is dan je je had voorgesteld. Je herkent je vast in de vier onderstaande punten.

1. Je sociale leven verdwijnt als sneeuw voor de zon

Je had het zo goed uitgedacht; een uur per dag besteden aan je paard. ’s Avonds na het avondeten gelijk naar je paard toegaan om de rest van de avond met vriendinnen af te spreken. Maar, dat blijkt achteraf om de één of andere vreemde reden niet haalbaar te zijn.

Zelfs de weekenden ben je meer op stal te vinden dan elders. Wat is er gebeurd met je sociale leven? Het lijkt alsof je leven alleen nog maar om school/werk en je paard draait. Welkom bij de club ;)

2. Paarden kunnen ziek worden

Ja, een paard is een levend wezen. De kans dat hem eens wat overkomt, groeit naarmate je hem langer hebt. Daar sta je als nieuwbakken eigenaar niet direct bij stil. Paarden kunnen wondjes oplopen, geblesseerd raken in de wei of tijdens het rijden of ziek worden. 

En hoe handel je als je paard plots ziek is of wondjes heeft? Had je nu maar vooraf een cursus EHBO voor paarden gevolgd. In het begin zal je vast de neiging hebben om overal een dierenarts bij te halen. Zodra je paard een wondje heeft aan het been, zie je in gedachten vast het been al geamputeerd worden. Naarmate je kennis en ervaring groeit, raak je steeds minder snel in paniek en bel je niet meer de dierenarts voor werkelijk alles. Herkenbaar hé?

3. Help, mijn paard heeft een eigen karakter!

Een paard is een dier met een eigen karakter en gedrag. Als je van de manege afkomt en er alleen aandacht is besteed aan het verzorgen en rijden, is het vaak lastig om een paard te lezen. Ieder paard heeft immers een eigen karakter. 

Maar de kans is groot dat je daar weinig bij stil hebt gestaan. Je wilde gewoon een paard waar je fijn op kon rijden. Wist jij veel dat je je moet verdiepen in het gedrag om te weten wat je paard bedoelt, maar ook om ervoor te zorgen dat jij vragen duidelijk kunt stellen.

4. Een paard bezitten is kostbaarder dan je vooraf had gedacht

De aanschaf van een paard is vaak al prijzig, maar het onderhouden kost je nog veel meer geld. Natuurlijk had je daar rekening mee gehouden. Maar om de één of andere vreemde reden ben je maandelijks veel meer geld kwijt aan je paard dan je berekend had. 

Waar dat aan opgaat? Onverwachte dierenartsrekeningen, halsters die zoek raken in de wei, het steeds weer moeten aanschaffen van nieuwe dekens, op laten vullen van je zadel, osteopaat die weer eens langs moet komen, enzovoorts. Van al het geld dat je op jaarbasis aan je paard spendeert, zou je gemakkelijk op een super-de-luxe cruisevakantie kunnen gaan.

Heb jij aanvullingen? Laat het ons vooral weten.

Lees ook: 10 Redenen waarom een paard kopen stressvol is

Bron: Bit & Cap