ijslander
ijslander Foto: Daisy Cosijn

Dus jij hebt een IJslander?

Fun Opvallend Rassen

Er zijn veel misvattingen over de IJslandersport en over het rijden en houden van IJslanders volgens The Icehorse Blog. Josefine van de blog zet ze op rij.

  • Ja, wij doen ook aan dressuur met onze paarden

Dressuur is ook de basis voor de IJslandersport, we verbeteren de gangen, balans, souplesse en kracht van ons paard door dressuuroefeningen te doen. Oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de gangen. Zoals bijvoorbeeld een zijgang inzetten naar tolt toe en veel voltes en ‘achtjes’ rijden met stelling. Er zijn zelfs IJslanders die geschoold zijn in de klassieke dressuur.

  • Nee, we zijn niet te zwaar of te groot voor onze paarden…

In de dressuur- of springsport wordt er snel overgestapt op grote paarden, terwijl de IJslanders maar kleine paarden zijn. IJslanders kunnen makkelijk het gewicht van een volwassen persoon dragen, mits deze persoon niet megazwaar is. Nee een persoon van 120 kilo moet je niet op een IJslander zetten, maar ook niet op een Haflinger of Fjord...

  • Onze paarden staan op wedstrijd niet in de trailer

Nee, onze IJslanders staan in een weitjes van prikpalen vaak zonder stroom en ja, dat gaat in de meeste gevallen gewoon goed. Alleen hengsten moeten verplicht in een box overnachten op een meerdaagse wedstrijd.

  • Onze jurysport is hard!

Als je in een dressuurproef een volte in draf neemt i.p.v. in galop, krijg je alleen aftrek op een onderdeel, van de soms dertig onderdelen. In de IJslandersport is het zo dat je een heel punt aftrek krijg als je gangverlies hebt in de baan. En ja, dat ene cijfer telt voor een vijfde, of zelfs een derde mee… Dus als je een paar passen draf in je töltproef laat zien dan heeft dat grote gevolgen voor je totaalcijfer.

  • Wedstrijden zijn een feestje!

We hebben een kleine sport, dus kent iedereen elkaar. Dat is gewoon hartstikke gezellig! Tot ’s avonds laat bij elkaar gezellig voor de tent is dan ook een vast gegeven, en de volgende ochtend om vijf uur opstaan en om zes uur aan de start verschijnen.

  • Gewoon buitenrijden met je paard

IJslanders hebben over het algemeen een makkelijk karakter, zijn niet snel onder de indruk en hebben een makkelijk te reguleren temperament. Buitenrijden is dan ook heerlijk om het hele jaar door te doen.

  • Het gaat niet om het uiterlijk in de IJslandersport

Nee, je wordt er niet op beoordeeld, dus trek aan waar je je fijn bij voelt. Je mag zelfs wedstrijd rijden in een jodhpurrijbroek en een IJslandse trui. En knotjes, wat zijn dat? Een borstel door de manen is goed genoeg. Misschien als je een wit paard hebt was je de mestvlek van zijn bil af, maar het hoeft niet. Alleen in de hoogste klasse van de IJslandersport is het verplicht om in een wedstrijdjasje te verschijnen. Uiterlijk heeft nooit invloed op je proef.

  • Kamperen op wedstrijden

Bij meerdaagse wedstrijden blijven de meeste combinaties logeren op het wedstrijdterrein, paarden in de bovengenoemde prikweitjes en de ruiters gewoon in een tentje, caravan of camper. En eerlijk is eerlijk, het is zo leuk om je tent open te ritsen en je paard in zijn weitje te zien staan!

Bron: The Icehorse Blog