image001
image001

Veilig genieten van paardrijden

Fun

Uit onderzoek blijkt dat paardrijden niet zo gevaarlijk is als de meeste mensen denken. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om lakser te worden met je veiligheid, want hoewel relatief weinig ruiters verongelukken tijdens het paardrijden, is de kans altijd aanwezig. Hoe kun je nu zo veilig mogelijk paardrijden, zodat jij optimaal van je favoriete sport kunt genieten?

Wil je leren paardrijden? Ga op les

Dit klinkt als een voor de hand liggende tip, maar met zoveel YouTube-filmpjes die mensen vanachter een scherm leren hoe ze moeten paardrijden, lijkt het nemen van paardrijlessen steeds minder nodig. Het kijken van filmpjes en lezen van boeken kan je helpen om je wat meer te verdiepen in paarden en in de paardensport, maar hulp inschakelen van een instructeur is voor een beginner toch echt een must. Een YouTube-filmpje kan jou namelijk niet bijsturen, wanneer je niet helemaal recht op het paard zit of je paard verkeerde hulpen geeft. Iedereen maakt fouten – zeker in het begin – en daarom heb je regelmatig feedback nodig.

Gebruik de juiste uitrusting

Misschien rijd je al wat langer en ben je de veiligheidsmaatregelen langzaam maar zeker wat minder serieus gaan nemen, om je je paard kent en je weet hoe je moet rijden, maar die cap blijft altijd belangrijk om te dragen als je in het zadel stapt. Want als je paard echter ergens van schrikt, kun je binnen een seconde op de grond liggen. Zorg er dus altijd voor dat je goed voorbereid op pad gaat, ook al ben je nog zo ervaren.

Voor het geval dat

Hoe goed je je ook voorbereid, er kan helaas altijd iets onverwachts gebeuren, dus is het goed om hier van te voren op bedacht te zijn. Stel jezelf de volgende vragen: wat voor blessures komen veel voor bij ruiters? Is de behandeling van deze blessures vergoed vanuit mijn basispakket of is zorgverzekeringen vergelijken een verstandige stap? Door eventueel een aanvullende verzekering af te sluiten, ben je ervan verzekerd dat je de best mogelijke zorg krijgt, wanneer je een blessure oploopt. Om de kans op een blessure te verkleinen, is het bovendien verstandig om te leren vallen. Hiervoor kun je een valtraining volgen. Tot slot is het raadzaam om altijd met een buddy op pad te gaan, wanneer je een buitenrit gaat maken. Ga je toch alleen op pad? Neem altijd een mobiel mee en laat een geplande route achter op de manege of thuis en laat weten hoe laat je thuiskomst.

Bron: Gesponsord bericht