imadia-6016
imadia-6016

Werken in de paardensector, zo leuk!

Fun Opvallend

Kleine paardenmeisjes of -jongetjes hoor je vaak zeggen: “Later wil ik net zo worden als mijn paardrij-juf.” 

Als ze wat ouder worden, dan wordt dat beroep meestal al iets breder: “Ik wil ‘in de paarden’ werken.” En een hoop van die meiden en jongens gaan ook daadwerkelijk in de paardensector werken. Maar wat maakt het nou zo leuk om met of ‘in de paarden’ te werken? We spraken een aantal professionals die werkzaam zijn in de paardensector.

Ik ben zo’n mazzelaar!

Kirsten Hälsig is instructeur bij Ruitersportcentrum Zeewolde en daar is ze al 15 jaar in dienst. Zij vindt zichzelf een mazzelaar met zo’n baan: “Van je hobby je werk kunnen maken. Wie wil dat nou niet? Ik ben zo’n mazzelaar! Ik werk op een manege met nog een aantal paarden in pension en daar verzorg ik de paarden, geef ze beweging en geef lessen. Heerlijk is het om de hele dag in de buitenlucht te werken. Als het de hele dag regent of als het 35 graden is, dan is dat wel wat minder. Maar dan nog kan ik ervan genieten om met de paarden en ruiters te werken. Je blijft altijd zoveel van de paarden en de ruiters leren. Bijvoorbeeld dat goede communicatie heel belangrijk is, naar je ruiters maar ook naar een paard: wat wil ik en wat wil ik niet? Ik hou van duidelijkheid en structuur, dus dat probeer ik in mijn werk/lessen ook mee te nemen. 

Ik geef veel kinderen les, die zijn meestal zo eerlijk en vrolijk. Heerlijk is dat! Het zorgt ervoor dat ik creatief blijf denken: wat is de beste oplossing om iets voor elkaar te krijgen wat in eerste instantie niet lukt, hoe ga ik ervoor zorgen dat de kids beter leren paardrijden. Natuurlijk moeten ze ook zeker veel plezier hebben in het rijden. Er is altijd tijd voor een praatje zodat ze daarna weer even hun aandacht erbij kunnen houden.

Ook is het fijn dat je met veel mensen in contact bent die allemaal hetzelfde voor ogen hebben: namelijk, het beste voor de paarden! Wat ik niet moet vergeten: ik vind het zo bijzonder om elke dag weer te zien dat je paard je zo goed kan spiegelen. Soms hebben ze eerder door hoe je je voelt dan jijzelf. Ik kan er toch alleen maar heel veel van van genieten en nog zoveel van leren!”

Eigen hoefsmederij

Ton Oosterboer is al een hele tijd werkzaam in de paardensector als hoefsmid en heeft zijn eigen hoefsmederij, Hoefsmederij Ton Oosterboer genaamd. Hij heeft op verschillende locaties klanten en werkt met enorm veel paarden. Ton: “Het is fantastisch om in de paardensector te werken en vooral het werken met paarden als levende wezens. Als hoefsmid kan ik veel betekenen voor zowel paard, pony als ruiter. Ik adviseer de ruiter over welk hoefbeslag het beste voor hun paard of pony is. En door eventuele veranderingen door te voeren in het beslag en de stand van de hoef kan de prestatie van het paard en ruiter worden verbeterd. 

Sinds dit jaar kan ik mijn 3D gang-analysesysteem inzetten om ook de fijnste bewegingen en afwijkingen van de hoef te kunnen zien, die met het blote oog niet te signaleren zijn. Dit geeft weer een extra dimensie aan mijn werk. Zo blijf ik doorleren en elke keer mijn werk verfijnen.”

Kijken is niet hetzelfde als zien

Diana Bloemendal fotografeert paarden al een hele lange tijd onder de naam Imadia Photography. Ze heeft al zóveel foto’s gemaakt en blijft het prachtig vinden om paarden vast te leggen: “Het fotograferen van paarden is een levenslange passie waarnaar ik steeds weer terugkeer. Dat doe ik in opdracht voor diverse media en opdrachtgevers en in eigen fotoprojecten. 

Ik vind het daarnaast heel fijn om gewoon ergens in de wei te gaan zitten om te kijken naar veulens of jonge paarden in de opfok. Er gebeurt altijd wel iets dat de moeite waard is om te fotograferen.

De mooiste momenten krijg je voor je lens als je gewoon even de tijd neemt om te kijken. Dat geeft rust in de kudde en in je hoofd waardoor de beelden zich als het ware vanzelf aandienen. Als ik een paar uur alleen bij paarden ben geweest kom ik altijd opgeladen terug. Klaar voor de volgende opdracht!”

Bron: Bit & Cap