wortel
wortel

‘Watjes met wortels’

Fun Opvallend

Is een lidmaatschap van de Watjes met wortels-club iets voor jou? Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie vertelt je meer over positief trainen.

“Watjes met wortels die vanuit positiviteit hun paarden trainen. Vaak let je, onbewust, teveel op de mechanica van een ‘methode’ of een oefening. En ga je eindeloos hetzelfde bijschaven, herhalen, gladstrijken. En weer opnieuw. De oefening moet goed, mooi, strak, juist en correct...”

Plannen

“Als wij mensen trainingsplannen bedenken voor onze paarden – of het nu snel snel ‘wat zouden we doen vandaag’-denken is of vooraf minutieus op papier wordt gezet – zijn we vooral bezig met wat we zelf uit dat plan willen krijgen en hoe we dat gaan doen, en niet zozeer met wat het paard daar bij voelt’

Eindeloze herhaling

“En zo verlies je het avontuur uit het oog, want niets is meer afstompend dan eindeloze herhaling. En als het paard door die herhaling uiteindelijk naar wens reageert zijn we superblij. Want het heeft effect! Welk effect? Jij blij? Paard blij? Of... Zie jij het verschil tussen het willen doen en omdat er geen keuze is? Weet jij wanneer een oefening vanuit connectie gedaan wordt, of omdat het een automatisch gevolg van restricties is geworden? Wat heb je liever? Precies. Het leren zien, voelen en gewaardeerd worden duurt wel even.”

Standaard antwoord

“Als je een probleem tegenkomt met je paard, dan zou het kunnen dat het standaard antwoord werkt. Maar dat betekent niet dat het ook automatisch de beste oplossing is. Meestal denken we in herhalingen. Als we een probleem hebben, denken we aan iets wat voorheen werkte (of iets dat we in elk geval zo hebben onthouden) en proberen dat te repliceren.”

Productief denken

“Maar als je nu eens productief denkt, in plaats van reproductief? Op hoeveel manieren kun je naar iets kijken? Hoe kan ik herdenken wat ik zie? Op hoeveel manieren kan ik het oplossen? Ben jij ook een een avontuurlijk, dapper en creatief watje? Met wortels, brokjes of gewoon een aai? Ofwel het salaris? Zonder geld ben jij toch ook minder gemotiveerd? Join the club” :-)