oog detail
oog detail

Een stukje geluk voor jou en je paard

Fun Opvallend

Vraag een willekeurige ruiter wat hij ziet of voelt en hij zal al snel een punt benoemen dat nog niet helemaal goed gaat. We zijn zelden tevreden! Of het nou over onszelf of ons paard gaat. Vaak zijn we onzeker, twijfelend of teleurgesteld. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie duikt dieper in dit onderwerp.

Tevreden zijn valt niet mee! Er is namelijk altijd meer. Meer om te leren. Meer om te kunnen. Meer om te verbeteren.

Zie wat je hebt bereikt

Kun jij zien wat je al hebt bereikt? In jouw ervaringen zitten meer goede dan slechte momenten. Je hebt al heel veel dingen opgelost, obstakels genomen en geleerd. Je valt tenslotte niet in elke bocht van je paard af, dus in principe kun je paardrijden. 

Of heb je de neiging om te focussen op wat beter kan? En denk je al snel: dit ging wel aardig, maar... altijd die maar. Bekijk het eens in een breder perspectief. Maak het groter: plaats dat wat je ergert midden in een web aan ervaringen en succesmomenten. Zo zie je dat er meer wel dan niet is.

Wil je toch iets veranderen? En daarin succesvol zijn? Elke wens of elk probleem heeft meerdere oplossingen, oorzaken en gevolgen, maar je kunt nooit aan alles tegelijk werken.

Stelregels voor geluk

Stelregel 1: Doe niet meer dan 3 dingen in een training.

Stelregel 2: Verander maar 1 ding echt tijdens een training.

Waarom? Omdat je graag teveel doet en je paard zoveel niet kan opnemen. En jij eigenlijk ook niet. Zeker niet als er ergens angst of onzekerheid in je schuilt. Jij en je paard moeten de tijd krijgen om:

1. Te begrijpen wat er nodig is.
2. Te voelen wanneer het nodig is.
3. Het te kunnen herhalen.
4. Het te kunnen verfijnen.

Kleine succesmomenten die je viert geven je een stukje geluk voor jezelf en een stukje geluk voor je paard. Meet jezelf af aan je successen, die zijn er altijd meer dan fouten. 

Hierdoor krijg jij:

1. Controle over je eigen weg.
2. Een glimlach op je gezicht.
3. Vertrouwen in je kunnen.

Dit resulteert altijd in meer welzijn voor het paard. Ja, er blijft nog genoeg over om aan te werken. Dit zal altijd zo blijven. Zonder groei geen pijn!

Maar je paard is je beste leermeester. Hij onthoudt niet wat je hem vertelt maar wel hoe je hem laat voelen!

Bron: Bit & Cap