Fjord
Fjord

De Kruising: Fjord × KWPN

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze keer Maxx, een kruising tussen een Fjord en een KWPN’er.

Naam: Maxx
Leeftijd: Ongeveer 27 jaar
Geslacht: Ruin
Kruising: Fjord × KWPN
Kleur: Wildkleur Isabel
Stokmaat: 1.63 m

Maxx is het paard van Esther Sablerolle. Esther: “Maxx is een duidelijke kruising Fjord. Door zijn blanco paspoort is het gokken waarmee hij gekruist is. Gezien zijn slanke beenderengestel denkt de dierenarts bijna met zekerheid aan een kruising met een KWPN’er. Dit verklaart zijn schofthoogte, bles en niet groeiende manen. Maxx is nu vermoedelijk 27 jaar. Helemaal zeker weten doe ik dit niet, omdat hij dus een blanco paspoort heeft. Bij de aankoop, nu 11 jaar geleden, heeft de dierenarts zijn leeftijd geschat aan de hand van zijn gebit.”

“Ik heb Maxx gekocht voor de recreatie. Ik wilde een bomproof paard om vooral mee buiten te rijden. Helaas kreeg Maxx twee jaar geleden last van een telkens terugkerende peesschede ontsteking. Vanwege zijn cushing en leeftijd lukte het niet om hem tussendoor weer op conditie te krijgen. Na vier keer behandelen, boxrust en weer oppakken heb ik moeten besluiten dat het tijd was voor pensioen. Sindsdien is de ontsteking niet meer terug gekomen en leeft Maxx 24/7 in ‘vrijheid’ in een paardenrusthuis vlakbij mijn huis. Nu gaan we af en toe aan de hand wandelen en uiteraard poetsen en knuffelen. Nu met het mooie weer kan ik soms gewoon een uur bij hem in de wei zitten. Heerlijk om te zien hoe hij rond scharrelt met zijn maatjes.”

Bouw & karakter

“Maxx heeft een duidelijke Fjordenkleur, een aalstreep en zebrastrepen op zijn benen. Verder zie je van de Fjord de tweekleurige manen en staart en zijn nek. De KWPN-kant is te herkennen aan zijn kolletje en bles, ruime gangen en slanke benen. De bijnaam van Maxx is ‘meneer beer’ of ‘bollemans’. Dit omdat Maxx altijd flink rond is geweest, ondanks zijn sobere voer.”

Band

Esther: “Maxx is niet het type paard dat luid hinnekend op je af komt. Maar zodra hij in de gaten heeft dat ik het ben, krijg ik wel altijd even een neus of zijn hoofd tegen mij aangedrukt. Maxx kan onbekende enorm in de maling nemen, bij mij laat hij dit grapje snel varen. Hierdoor weet ik dat hij mij zeker herkent.”

Vind je de kruising Fjord x KWPN een aanrader?

Esther vindt de kruising Fjord x KWPN absoluut een aanrader. Esther: “Maxx heeft het nuchtere karakter van een koudbloed, maar als de ruiter het vraagt kan hij prachtig lopen. Hij kan best het eigenwijze van een fjord hebben, maar daarnaast is hij echt heel gemoedelijk en vriendelijk.”

Het is onbekend of Maxx een bewuste kruising is. Ook hoort Esther deze kruising niet zo vaak voorbij komen. “Er blijken heel veel Fjordenkruisingen te zijn, maar de kruising met KWPN vaak voorkomt weet ik niet.”

Bron: Bit & Cap

Foto’s ESS Fotografie

fjord-2
fjord-kruising
kruising-fjord