Whorl
Whorl

De betekenissen van kruinen

Fun Opvallend

Heb je je ooit iets afgevraagd over de kruinen op het lichaam en hoofd van je paard? Zit er op zijn hoofd een enkele of een dubbele kruin? Er zijn verschillende theorieën over wat de kruin zegt over de persoonlijkheid van je paard.

Wat is het?

Een kruin, weerborstel of dwarrel is een plek met haren die in de tegenovergestelde richting groeit. Ze zijn vaak te vinden op het hoofd, maar ook op andere plekken van het paardenlichaam komen ze voor. Onderzoekers houden zich al duizenden jaren bezig met de betekenis van de borstels, met name die op het hoofd trekt de aandacht. Er wordt namelijk gedacht dat de vorm van de kruin de persoonlijkheid van het paard bepaalt. Daarnaast denken ze dat er een verband is tussen de richting van de weerborstels en de voorkeur van een paard tussen links of rechts, zoals mensen links- of rechtshandig zijn.

Onderzoek

Het koppelen van gedrag aan kruinen wordt als pseudowetenschap beschouwd, maar uit een Iers onderzoek met 219 paarden bleek dat van 104 ‘linksbenige’ paarden, 75 procent een kruin heeft die tegen de klok in gaat. Van de 95 paarden met een voorkeur voor rechts had zo’n 67 procent een weerborstel die met de klok mee ging. Deze informatie wordt gebruikt om rechtere paarden te fokken.

Bedoeïenen gebruikten de kruinen om de waarde van het paard te bepalen. Zo was er een Arabier bekend met veertig weerborstels op zijn lichaam, terwijl het gemiddelde paard er ongeveer zes heeft. Bedoeïenen zochten naar borstels tussen de oren van het paard als een teken van snelheid en twee kruinen aan elke zijde van de hals stonden bekend als ‘de vinger van de Profeet’.

Duim

De legende gaat dat de Profeet Mohammed zijn paarden testte door ze voor een paar dagen te onthouden van hun water. Vervolgens bracht hij ze naar een waterput, maar voordat ze die bereikten blies hij op zijn trompet om ze te roepen. Vijf merries reageerden en kwamen terug naar hem, zij werden gehouden voor de fokkerij. De Profeet drukte zijn duim in hun hals waardoor er een kuiltje ontstond, dat ze doorgaven aan hun nakomelingen.  Er wordt gezegd dat als je een paard hebt met deze markering, hij gezegend is en als de duim van de eigenaar precies op de plek past hij of zij de ware eigenaar is.

Maar de Bedoeïenen hadden nog meer overtuigingen over de weerborstels. Zo betekent een kruin op de borst welvaart, staat een kruin op de singel voor fortuin en betekent een borstel op de luchtpijp liefde en voorspoed.

Karakter

Uit recentere onderzoeken blijkt dat de weerborstel op het hoofd iets zegt over het karakter van je paard. Komt de vorm van de kruin van jouw paard overeen met de volgende beschrijvingen?

  1. Een weerborstel boven de ogen komt het meeste voor en neigt naar een beheersbaar en ongecompliceerd dier.
  2. Kruinen onder de ogen komen vaak voor bij paarden met een hoger IQ. Paarden met zo’n kruin ontsnappen graag. Ze zijn nieuwsgierig en kunnen stiekem zijn.
  3. Een weerborstel aan de linkerkant van het hoofd staat voor een gecompliceerd, maar betrouwbaar paard.
  4. Groeit de kruin bij jouw paard aan de rechterkant van het hoofd? Dat kan slaan op een hardnekkige persoonlijkheid.
  5. Paarden met een lange en grote kruin zijn sterk op mensen gericht en vriendelijk.
  6. Een paard met dubbele weerborstels kan meerdere persoonlijkheden hebben. Ze zijn vaak gecompliceerd en op het eerste gezicht is zijn karakter moeilijk te peilen.
  7. Drie of meer kruinen zijn uiterst zeldzaam en suggereren onvoorspelbaarheid. Oppassen dus!

Bron: Horsenation / Bit & Cap

170320027_ABFweb