groeten
groeten

Let op je dressuurmanieren!

Fun Opvallend

Je kent de proef uit je hoofd, net als het reglement. Maar er zijn toch wat manieren die je moet onthouden zodat je de jury niet beledigt voordat je nog maar aan je proef begonnen bent. Jurylid Cindy Sydnor werpt aan Horse Channel licht op de ongeschreven regels van de dressuur.

“Als je buiten de ring start of er binnen: stap of draaf langs het juryhokje. Ga niet galopperen”, begint Cindy. “In de wedstrijdring zijn er een paar dingen die de juryleden graag zien en die respect tonen voor de tradities van de dressuur.”
Het juryhokje kan misschien intimiderend zijn, maar laat dat geen invloed hebben op je goede manieren. “Zeg ‘goedemorgen’ of ‘goedemiddag’ en je startnummer. Ga niet rijden zonder iets te zeggen, dat is een beetje onbeleefd”, vertelt Cindy. “De jury is dan misschien nog aan het schrijven over de vorige deelnemer, maar hij of zij zal het altijd waarderen als er wordt gegroet. Laat je niet weerhouden als de jury aan het schrijven is. De meeste jury’s zeggen hoi terug en zullen je soms zelfs succes wensen.”
Bij het binnenkomen, halthouden op X en groeten zegt Cindy dat het belangrijk is dat je wacht op het knikje van de jury. “Kijk na het halthouden naar de jury, groet netjes en wacht met doorrijden tot de jury het heeft gezien. De meeste juryleden proberen meteen terug te knikken dus je hoeft niet lang te wachten. Laat bij het groeten je hoofd niet te lang zakken en probeer je ogen op de jury te houden zodat je weet of er gereageerd wordt. Een klein knikje is genoeg.”
Aan het einde van je proef rijd je vervolgens recht naar voren voordat je naar de uitgang gaat. “Draai niet direct vanuit je laatste halt om en stap weg”, zegt Cindy. “Dat is een beetje onbeleefd.”
Wacht met relaxen tot je de ring uit bent. Ook al word je niet beoordeeld, het is beleefd als je je rit netjes afmaakt. “Praat met niemand tot je de ring uit bent, zelfs niet als ze tegen jou praten. Dat was vroeger een duidelijke regel maar nu niet meer, maar het is niet respectvol om tegen vrienden en collega’s te praten als je nog in de ring bent. Ook al ben je technisch gezien al klaar.”
Met deze do’s en dont’s in gedachten zullen goede manieren je mooi staan en laten ze je respect zien voor de sport waar je van houdt. Iedereen houd van een nette act - vooral dressuur juryleden.
Bron: Horse Channel