Wastips smerig vies vuil jockey
Wastips smerig vies vuil jockey

Wastips voor paardrijkleding

Fun Opvallend

Paardrijden is geen schone bezigheid. Een mestveeg hier en een grasvlek daar heb je zo opgelopen. Tot overmaat van ramp zijn de materialen vaak teer en niet goedkoop. Hoe was je jouw paardrijkleding? Bit geeft praktische tips!

Gras

Besprenkel de vlek met verdund ammoniak of citroensap en was het kledingstuk zo warm als het wasetiket toestaat. Maak voor je flanellen overhemd een mengsel van eiwit en glycerine en voor je witte rijbroek doet een scheutje spiritus wonderen. Oude grasvlekken week je eerst in zure melk, waarna je ze uitspoelt met verse melk.

Roest

Roestvlekken op gekleurde stof wrijf je weg met verwarmd citroensap. Spoel de stof daarna uit met koud water. Gebruik bij donkere stoffen voor het citroensap eerst wat spiritus. Mocht dit niet baten, dan kun je de vlek voor het wassen een nacht lang laten weken in zure melk.

Modder

Opgedroogde modder is vaak gemakkelijk te verwijderen met een borstel. Maak deze eventueel nat met een beetje water of wasbenzine. Lukt dit niet, dep dan wat huishoudzeep op de vlek en was de stof daarna in de wasmachine.

Hoeventeer

Wrijf de vlek in met boter of slaolie en laat dit een uurtje inwerken. De vlek die overblijft bewerk je met wasbenzine. Leg onder de stof wat keukenpapier, waar de teerresten in kunnen trekken. Is de vlek nog niet weg? Gebruik dan ossengalzeep en was de stof daarna volgens de voorschriften.

Zweet

Het tast zowel de kleur van de stof als het textiel zelf aan. Verwijder zweetvlekken door ze te bevochtigen met water met azijn of ammoniak. Water met zout (5%) wil ook wel eens helpen. Was de stof daarna uit in de wasmachine.

Bron: Bit & Cap