Stal
Stal Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Negen mensen die je op elke stal tegenkomt

Fun Opvallend

Er zijn van die types die je op elke stal tegenkomt. Van de betweter tot pusherige ouder: hoeveel herken jij er van dit lijstje?

1. De Betweter

Deze vreselijk behulpzame persoon vertelt je welke deken je aflopen nacht op je paard had moeten leggen, welk bit/zadel/instructeur/therapie jouw rijden zal transformeren en wat je eigenlijk met je paard zou moeten doen. Al deze kennis zal je gewoon gratis toekomen, je hoeft er niet eens om te vragen!

2. Teveel paarden

Deze man of vrouw heeft ooit een leerpaard gekocht dat eigenlijk naar de Olympische Spelen zou gaan en een vijf jarige zodat er al iets klaar staat als de eerste niet meer kan (ondanks het drukke leven, een prijskaartje met zes nullen en het feit dat het leerpaard niet helemaal rad is). Helaas kan de ruiter geen van beide rijden. Beide dieren hebben namelijk geen idee wat er van ze wordt gevraagd en doen dan maar gewoon wat ze leuk vinden.

3. De (niet) ruiter

Hij of zij komt elke dag in een rijbroek op stal maar heb je nog nooit op een paard gezien. Ze kijken hoe hun instructeur hun paard rijdt en ze longeren soms, maar meestal is het gewoon grondwerk (waarschijnlijk met een wortel of een zakje aan een stok).

4. Voet-tappend op een bankje

Deze ruiter wil niets liever dan rijden. Maar ze kunnen gewoon niet, bijvoorbeeld omdat hun paard op boxrust staat. Alweer. Net wanneer hij weer goed is raakt hij geblesseerd aan het andere been. Ze hupsen van dierenarts naar dierenarts en ondertussen zuchten ze in de zadelkamer.

5. De Pusherige Ouder

Je ziet deze maand geen lege bak omdat Pusherige Ouder elke dag een les heeft gepland voor zijn/haar kroost. De instructeur gelooft dat het kind ‘Rio materiaal’ is en heeft al contact met de bondscoach over de opvolging van Edward Gal. Helaas heeft kindlief meer zin om elke zaterdagavond flink dronken te worden en knuffelt ze ook liever met jongens dan haar paard. Op zondagochtend staat moeder dus te vlechten, terwijl kind haar roes uitslaapt.

6. Pain In The Ass

Ben je je singel/hoevenkrabber/zweep/kruiwagen/zweetdeken kwijt? Is er een kans dat P.I.T.A. het heeft geleend en ‘vergeten’ is terug te leggen? Niet dat je de singel nodig had, want de enige keer dat jij kon rijden heeft zij de bak volgepland met haar clubles. En als je door de regen naar de auto rent blokkeert haar voerlevering de uitgang. Adem rustig in en tel tot 10.

7. De Verveelde/Vervelende Wederhelft

Let op: deze is meestal mannelijk. Je probeert hem te ontwijken (want hij heeft maar weinig interesse in zijn partners paardrijhobby), maar er zijn gelegenheden - zoals de stalbarbecue en nieuwjaarsborrel - waar hij een intrede móet maken. En dan heb je nog de gelegenheden - meestal in de zomer - als jij je paard in een hotpants aan het wassen bent en hij roept: “Dat ziet er lekker uit! En het paard is ook niet slecht. *gniffel gniffel*”

8. Trainer Groupie

Dit is dan weer meestal een vrouw/meisje. Ze draagt make-up naar stal en één keer per week komt ze zelfs in een rokje, de dag dat haar (mannelijke) trainer komt om haar paard te trainen. Als hij rijdt leunt ze over de bakrand als hij voorbij komt en die borstel laat ze nét iets te vaak vallen. Als ze zelf rijdt hangt ze aan zijn lippen, maar vooruitgang boeken ho maar. Niet dat dat de trainer uitmaakt...

10. De over-uitvoerder

Zijn of haar superster-paard kostte net zoveel als jouw huis en zet geen stap verkeerd op het wekelijkse concours. En zijn ruiter kan hem nog rijden ook. Ze zijn spontaan, knap sportief en zullen het rijden snel op moeten geven voor een buitenlandse studie aan Oxford of een baan bij Apple in New York. Je kijkt tegen ze op, maar de kans om te socializen is er niet. Op zaterdag vertrekken ze om 7 uur al naar concours en op zondagavond heeft ze een inzameling om elke ezel in Jordanië te redden.

Bron: Horse and Hound