valegro
valegro

‘Valegro is net een dikke pony’

Nieuws

Nu Valegro officieel afscheid heeft genomen is het tijd voor zijn ‘pensioen’. Althans, volgens Carl Hester zal hij nog genoeg gaan beleven.


“Valegro is familie voor me, net als Charlotte”, vertelt Carl tegen Cronicle of the Horse. “Hij is een kind voor me en dat is Charlotte ook. Ik vond het fantastisch om ze te zien groeien naar de top van de wereld.” Carl vertelt dat het pensioen van de ruin een eind betekent voor zijn wedstrijdcarrière, maar dat hij nog wel gereden zal worden en bij Hester op stal zal blijven tot zijn dood.

Overweldigend gevoel


“Voor ons gaat hij niet met pensioen, hij zal er nog steeds zijn. Ik krijg misschien zelfs de kans om hem te rijden, als Charlotte dat toelaat!”, grapt hij. “Ik weet hoe mensen zich voelen over zijn pensioen en dat is ook erg emotioneel. Het is een overweldigend gevoel voor mensen dat ze hem nooit meer te zien krijgen.”

Carl vindt dat Valegro genoeg gejureerd is. “Charlotte en ik vinden dat zelfs een tweede plaats het gevoel geeft alsof hij de grip kwijtraakt, terwijl hij het in Rio niet beter had kunnen doen.” Volgens Carl is niet alleen zijn charisma het succes, maar ook zijn kalmte en wil om te werken. “In alles wat hij doet lijkt hij blij, met die prachtige ogen. Zijn oren staan altijd naar voren alsof hij van elke minuut geniet.”

Buitenritjes


Het dagelijks leven van Valegro zal niet veel gaan veranderen. “Hij zal minder hoeven te lessen, maar dat maakt hem niet veel uit.” Trish Gardiner, een voormalig Olympisch dressuuramazone van 81, zal buitenritten op hem blijven maken en Valegro’s groom Alan Davies zal hem ook rijden. “Hij houdt een normaal leven en soms zullen we hem meenemen naar demonstraties voor het Britse publiek. Maar net als ieder ander paard staat hij het liefste op de wei, dat is zijn droom.”

Volgens Carl is het karakter van Blueberry dat van een dikke pony. “Je zet hem in de wei en hij kan niet wachten tot hij zijn hoofd naar beneden mag doen om te eten. Dat is belangrijker dan al het andere. Hij mag dan wel een superster zijn met een gouden medaille, maar het blijft een gewoon paard.”

Bron: Chronicle of the Horse