Linda Beterams en Ayla
Linda Beterams en Ayla Foto: Shots by Iris van Peer

Linda Beterams: “Dat paarden zo veel voor ons over hebben moeten we niet voor lief nemen”

Fun Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Paddock Paradise Recreatie

Dat Linda Beterams paardenwelzijn, wederzijds respect, plezier maken en goede communicatie hoog in het vaandel heeft staan moge duidelijk zijn. In de afgelopen anderhalf jaar hebben zij en haar negenjarige Ayla een mooi proces doorlopen, waaruit niet alleen Ayla, maar ook Linda zelf veel heeft opgestoken. 

Eerste eigen paard

Linda rijdt al paard sinds haar tiende en droomde, net zoals vele anderen, altijd al van het hebben van een eigen paard. Toen haar dochter op zesjarige leeftijd dezelfde passie voor paarden ontwikkelde, besloot Linda na een jarenlange pauze van de paardensport toch op zoek te gaan naar een eerste eigen paard. “Dat werd een Duits rijpaard. Alleen bleek hij uiteindelijk niet dezelfde ambities te hebben als ik.”

“Hij zat wat hoog in het bloed, werd het liefste omringd door een grote kudde en ging niet graag met mij alleen de bossen in voor een relaxte buitenrit. Aangezien dat wel is waar mijn passie ligt, heb ik besloten om hem naar een fijne plek te brengen waar hij altijd omringd wordt door andere paarden. Ik wilde hem niet dwingen om iets te doen waar hij zich niet prettig bij voelt en besloot daarom op zoek te gaan naar een nieuw paard, en wel een Tinker”, vertelt ze. 

Op slag verliefd

“Ik zocht een nuchter paard voor mij en mijn negenjarige dochter; eentje waar zij goed mee overweg kan, maar waar ik ook mijn buitenritten mee kan maken. Zo kwam ik al snel bij de Tinkers uit. Toen ik Ayla’s advertentie zag, kreeg ik direct een sterk gevoel dat ik bij haar moest gaan kijken. Na een proefrit en een heel fijn gesprek met haar toenmalige eigenaresse was de keuze al snel gemaakt.”

Perfecte match

Zowel Linda als haar dochter zijn tot op de dag van vandaag heel erg blij met die keuze. “Het mooie aan Ayla is dat ze inderdaad voldoende vertrouwen in mij heeft om samen met z’n tweeën op pad te gaan. Als ze iets spannend vindt, loods ik haar daar doorheen. Ik vind het belangrijk dat we ons als ruiters aanpassen aan wat onze paarden leuk vinden om te doen, maar gelukkig haalt Ayla net zo veel plezier uit buitenritten als ik. Ik had mij geen betere match kunnen voorstellen.”


Foto: Shots by Iris van Peer

Wisselwerking 

Zoals Linda zelf zegt is ze een recreatieruiter in hart en nieren. Al draait ze haar hand ook niet om voor een dressuurtraining. “Hoewel Ayla en ik op buitenrit het meeste in ons element zijn, vinden we het ook leuk om met grondwerk of een lichte dressuurtraining bezig te zijn. Doordat ik met haar werk zonder druk, kan Ayla goed aangeven wat ze wel en niet fijn vindt.”

“Ze blijft altijd vriendelijk en eerlijk, maar kan ook goed reflecteren en mij een spiegel voorhouden op momenten waarop dat nodig is. Daardoor ontstaat er een mooie wisselwerking tussen ons tweeën en komt de motivatie, communicatie en het plezier van beide kanten. Er wordt al snel gezegd dat paarden ‘gewoon’ moeten luisteren, maar ik kijk verder dan dat.”

Verhuizing

De ervaringen die Linda met haar vorige paard heeft opgedaan hebben haar doen besluiten om Ayla binnenkort naar een paddock paradise te verhuizen. “In de afgelopen anderhalf jaar heeft Ayla op stallen gestaan waar de sport voorop staat. Daar hebben we allebei veel van opgestoken en dat had ik voor geen goud willen missen, maar ik vond het nu tijd worden om een andere plek voor haar te zoeken.”

“Ik vind dat ze meer recht heeft op vrijheid, paardenvriendschappen en het échte kuddegevoel. Ik denk dat ze enorm op haar plek gaat zijn op de nieuwe stal, helemaal aangezien er een andere Tinkermerrie met haar mee zal verhuizen.”

Ontwikkeling 

In de afgelopen anderhalf jaar heeft niet alleen Ayla veel geleerd, ook Linda zelf heeft veel opgestoken van het proces dat ze samen met haar merrie heeft doorlopen. “Ik ben zelf onwijs perfectionistisch. Doordat Ayla mij in het verleden wel eens op mijn plek heeft gezet om duidelijk te maken dat het soms goed is zoals het is, ben ik dat ook gaan toepassen in het dagelijks leven.”

“Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Ik vind het prachtig dat ik Ayla kan lezen en zij mij kan lezen; zo kunnen we ons samen blijven ontwikkelen. Op individueel vlak én als combinatie.”

Plezier voorop

“Ik vind het bijzonder om te zien hoe veel paarden voor ons over hebben. Ze gaan met ons mee de ring in en doen vaak ook nog eens hun stinkende best, terwijl ze misschien veel liever een dagje op de wei hadden gestaan met hun vriendjes. Dat moeten we niet voor lief nemen.”

“Daarom vind ik het belangrijk om per dag te bekijken hoe Ayla zich voelt en soms ook gewoon eens samen niets te doen. Ik kan er enorm van genieten om een tijdje in Ayla’s stal te zitten zonder iets van haar te vragen. Ik wil niet dat ze het werk dat wij samen doen gaat zien als iets dat moet. Plezier zal voor mij altijd op één staan.”

Trots

Genieten van elkaar; dat is Linda’s doel met Ayla. “Ik hoop vooral veel met haar te kunnen genieten van mooie buitenritten. Hoewel ik absoluut geen sportambities heb, lijkt het me gaaf om eens deel te nemen aan een koudbloedenwedstrijd. Lekker tussen soortgenoten rondrijden en genieten van de leuke combinaties om ons heen, dat lijkt me onwijs leuk om eens te doen. Vooral omdat mijn dochter het ook leuk vindt om op die manier bezig te zijn met Ayla. Die twee samen bezig zien maakt mij onwijs trots”, sluit ze af. 

Volg Linda en Ayla ook op Instagram: @ayla.tinker.moonlight


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Shots by Iris van Peer / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding