Nadine de Jong
Nadine de Jong Foto: Desiree de Vries

Nadine de Jong: “Dat ze gewoon lekker paard kunnen zijn; dat vind ik belangrijk”

Welzijn Grondwerk Horsemanship Opvallend Paddock Paradise Rassen Verzorging Voeding

Dat Nadine de Jong het welzijn van haar vijf koudbloeden hoog in het vaandel heeft staan moge duidelijk zijn. De amazone heeft een prachtig plekje gecreëerd waar haar vijfjarige Tinkerruinen Bash en Grayson én hun drie Shetlandermaatjes de kans krijgen om ‘gewoon lekker paard’ te zijn. Want dat is wat voorop staat voor Nadine. 

Bash en Grayson

Nadine heeft Bash en Grayson beide van jongs af aan. “Toen mijn vorige Tinker overleed aan PSSM1, wilde ik al snel een nieuw paardje, zodat ik bezig bleef en mijn gedachten kon verzetten”, begint Nadine haar verhaal. “We zijn Bash tegengekomen op internet en zijn naar Engeland gereisd om hem te bezichtigen. Grayson is een aantal maanden later op mijn pad gekomen toen ik in Frankrijk was.”

“Grayson komt bij dezelfde fokker als Bash vandaan, maar is op jonge leeftijd al naar Frankrijk verhuisd. Ik was zelf absoluut geen fan van Grayson en vond het eigenlijk maar een lelijk eendje, maar omdat mijn moeder helemaal weg was van hem, heb ik hem als verrassing op de vrachtwagen naar Nederland gezet. Achteraf gezien ben ik heel blij met die keuze. Grayson is alles wat ik mij kan wensen en doet me denken aan mijn vorige paard. Ik had nooit verwacht dat ik nog eens zo’n maatje zou tegenkomen.”

Samen opgegroeid

“Bash en Grayson zijn dus samen opgegroeid. Ze zijn compleet verschillend, maar zijn allerbeste maatjes. Waar Bash heel uitgesproken en extravert is, is Grayson wat introverter en rustiger. De drie Shetlanders staan er voor de gezelligheid bij. Hoewel ik twee jaar geleden heel snel achter elkaar een aantal paardjes ben verloren aan een Robinia/Acacia-vergiftiging door onze weidepalen, ben ik heel blij met het leuke clubje dat nu in onze tuin rondscharrelt.”


Foto: Privébezit

Paddock paradise

Vanwege Grayson’s PSSM2 maakte Nadine voorheen heel sporadisch een bosritje met hem. “Nu doen we eigenlijk alleen nog wat grondwerk of spelen. Ik vind het belangrijk dat de basis vanaf de grond écht goed zit en heb beide paarden een aantal maanden geleden pas zadelmak gemaakt. Hetzelfde geldt voor Bash; af en toe maken we een bosritje of pakken we wat grondwerk en vrijheidsdressuur mee, maar ze staan voornamelijk gewoon te genieten in onze paddock paradise.”

“We wonen hier nu twee jaar en hebben dit project echt uit de grond gestampt. Ik wist dat ik mijn paarden op deze manier wilde gaan huisvesten, dus binnen de kortste keren was de grond omgekeerd en werden de paden aangelegd. Zo hebben we naast de reguliere zandpaden ook een bandenbad, boomstammen, heuvel, poel en voedselbos en krijgen ze naast hun hooi ook eetbare kruiden, takken en bladeren. Ze houden zichzelf in beweging en kunnen hier echt hun ei kwijt met z’n allen.”


Foto: Privébezit

“Ze hebben niets te klagen”

Echte doelen heeft Nadine niet voor ogen, behalve zich verder verdiepen aan het werken aan de hand, op een correcte manier. “Ik denk dat dat van grote waarden kan zijn voor alle paarden en hoop Grayson op die manier te kunnen helpen met zijn PSSM2. Maar, ik werk zelf veel, dus ik heb liever dat de huisvesting helemaal in orde is, dan dat ze iedere dag getraind worden.”

“Als ik een lang weekend weg ben voel ik me wel eens schuldig, maar als ik mij dan bedenk hoe ze het naar hun zin hebben met z’n vijven, besef ik mij dat ze helemaal niets te klagen hebben en best zonder mij kunnen”, sluit ze lachend af. 

Volg Nadine en haar paarden ook op Instagram: @ddierendal


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Desiree de Vries / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding