Felicia Cramer en Starlight
Felicia Cramer en Starlight Foto: Privébezit

Felicia Cramer: “Door alles wat wij hebben meegemaakt kan ik nu lezen en schrijven met Starlight”

Welzijn Grondwerk Horsemanship Opvallend Rassen Recreatie Verzorging Vrijheidsdressuur Werken aan de hand

Dat het hebben van een eigen paard niet altijd makkelijk is is iets waar Felicia Cramer maar al te goed over kan meepraten. Ze besloot zich zeven jaar geleden over de Tinkermerrie Starlight te ontfermen en kocht haar daarna als vierjarige merrie over. 

Achteraf bleek de merrie alleen geen vier, maar slechts twee jaar oud te zijn. Desondanks besloot Felicia voor haar te gaan. En hoewel de merrie met verschillende gezondheidsproblemen kampt, wijkt Felicia niet van haar zijde. 

Verzorging 

Toen Felicia en haar moeder zeven jaar geleden een pony met een verbrande neus in een van de weides zagen lopen, besloten ze zich over haar te ontfermen. “Mijn toenmalige pony stond destijds gestald op een handelsstal, waar Starlight ook stond voor de verkoop. Toen ik een pony uit de weide moest halen, zag ik Star staan met een verbrande neus.”

“Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar zo aan haar lot over te laten en besloot samen met mijn moeder om haar verbrande neus te verzorgen, twee keer per dag. Toen we hoorden dat ze de verkoop in ging, besloten we haar te kopen. We hadden immers al een band opgebouwd”, vertelt Felicia. 

Leeftijd 

Moeder en dochter kochten de vierjarige merrie. Tenminste, dat dachten ze. “Star bleek helemaal geen vier te zijn. Toen ook de tandarts bevestigde dat ze pas twee jaar oud was, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. We hadden een stapritje met haar gemaakt in het bos en vonden het wel wat vreemd dat er geen stuur op zat, maar we zochten er destijds niet veel achter.”

“Wij dachten immers dat ze vier jaar oud was, weinig ervaring had en gewoon nog iets meer body moest krijgen. We hebben haar natuurlijk direct in de wei gezet en alle tijd gegeven om uit te groeien toen we erachter kwamen dat dat niet zo was.”


Foto: Privébezit

Pechvogels 

In die tijd heeft Felicia de merrie vaak meegenomen om te wandelen. “Hoe meer ik mij in de loop der jaren in het natuurlijke gedrag van paarden ben gaan verdiepen, hoe meer ik die kant van trainen en huisvesten op ben gegaan. Inmiddels staat Star 24/7 buiten op ons eigen plekje, waar ze goede kwaliteit hooi krijgt en de verzorging krijgt die ze nodig heeft. Het is namelijk best een complex paardje.”

“Ze is naar vermoeden insulineresistent, is met een heel groot plan behandeld voor KPU en heeft CPL, wat we momenteel gelukkig goed onder controle hebben. Maar helaas was dat nog niet alles. Vorig jaar is ze vergiftigd geweest op het paddock paradise waar ze destijds stond. In die nasleep zitten we nog steeds.”

“Ook hoefbevangenheid, koliek en maagzweren, wat rauw op mijn dak viel, hebben we al meegemaakt. Dat is allemaal terug te linken aan die vergiftiging. Wij zijn echt pechvogels”, lacht ze. 

Sterke band

“We zijn nog steeds zoekende in een weg die voor ons beiden optimaal werkt. Zo kies ik ervoor om haar energie in de winter te sparen voor haar gezondheid en niet buiten te rijden, in de bak te rijden te crossen en te springen, wat Star overigens geweldig vindt om te doen.”

“Wat we wel heel erg leuk vinden om te doen in de winter, is grondwerk, vrijheidsdressuur en werken aan de hand. Daar blijkt ze echt een pro in te zijn, ze wordt er super enthousiast van! Mede door al dit werk is onze band veel sterker geworden en kan ik nu lezen en schrijven met haar. Je wordt je veel bewuster van je paard, dan wanneer je erop zit. Als ze zich een dag niet lekker voelt, merk ik dat aan de kleinste signalen.”


Foto: Privébezit

Natuurgeneeskunde 

Helemaal nu Felicia alle zorg zelf in handen heeft kan ze haar merrie de optimale verzorging bieden. “Met alles wat wij al hebben meegemaakt, vind ik het fijn om haar goed in de gaten te kunnen houden. Zo had ik vorig jaar een aantal dagen voordat ze daadwerkelijk koliek kreeg al door dat er iets niet klopte.”

“Daar hoop ik in de toekomst ook anderen mee te kunnen helpen. Ik ben mij aan het verdiepen in natuurgeneeskunde als paardentherapeut en wil in de toekomst graag niet alleen Star nóg beter begrijpen, maar ook mijn steentje kunnen bijdragen in de ontwikkeling van andere combinaties. Star heeft mij echt heel veel geleerd op dat gebied.”

Toekomst 

“Ik hoop ooit zo’n sterke connectie met Star te hebben dat we op neckrope kunnen rijden. En natuurlijk droom ik er stiekem ook van om shows met haar te geven op het gebied van vrijheidsdressuur. We zijn allemaal wel opgegroeid met de video’s van Jesse Drent, toch?!”, lacht ze. 

“Ik ga zelf veel evenementen af en kijk daar altijd mijn ogen uit. Ik denk dat Star een heel geschrikt showpaardje is, want ze vindt zichzelf onwijs knap als het op vrijheidsdressuur aankomt. We zullen alleen nog even een goede balans moeten vinden in haar enthousiasme, maar daar zijn we hard voor aan het trainen”, sluit ze gemotiveerd af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding