Samenwerking op links
Samenwerking op links

Informeren & inspireren bij TAKT Academy

Welzijn Veterinair

Stel, je hebt een paard dat niet lekker in zijn vel zit, of het trainen gaat niet zo goed. Dan kun je terecht bij TAKT Academy, het kenniscentrum van Mireille den Hoed dat alle facetten van paardrijden en paarden (gezond) houden beslaat. Vanaf januari dit jaar geeft Natascha Bos van Blauwe Hengst haar opleidingen over gezondheid in relatie tot voeding en het lymfesysteem ook op het kenniscentrum in Empe bij Apeldoorn. 

Mireille den Hoed is revalidatietrainer en instructeur klassieke dressuur. Natascha Bos begeleidt (sport)paarden naar een optimale gezondheid op celniveau. Al jaren begeleidt Natascha de eigen paarden van Mireille en de paarden die daar in training staan. De resultaten zijn zo mooi dat de twee vanaf dit jaar hebben besloten om hun samenwerking te intensiveren. 

“We kijken op dezelfde manier naar een paard en delen dezelfde visie over hoe we een paard gezond krijgen en houden”, vertelt Mireille. “Ik doe dat vooral op het gebied van training, Natascha kijkt op celniveau wat er nodig is om een paard weer in balans te krijgen. Daarin zijn we overigens niet alleen. We hebben hier een heel team aan specialisten die hun krachten bundelen ten behoeve van de paarden.”

Bewustwording creëren bij TAKT Academy 

De prachtige accommodatie in Empe, die sinds september vorig jaar in gebruik is, beschikt naast alle mogelijke faciliteiten voor de trainings- en revalidatiepaarden ook over een mooi groot leslokaal en overnachtingsmogelijkheden voor cursisten. Deze kunnen bij TAKT Academy onderwijs volgen over klassiek trainen, longeren en werken aan de hand. En met ingang van dit jaar dus ook over de waarde van voeding en over belangrijke gezondheidsthema’s zoals het immuunsysteem, blessures, hoefbevangenheid, Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) en meer. Niet voor niets wordt TAKT Academy een kenniscentrum genoemd.

Samenwerken

Natascha: “Mireille en ik werken al jaren samen, we geven beide cursussen en opleidingen vanuit dezelfde visie. Empe heeft voor mij een prachtige meerwaarde, omdat hier theorie en praktijk samenkomen. Vanuit het theorielokaal hebben de cursisten direct zicht op de rijbaan. Hierdoor worden verbanden op meerdere niveaus gemakkelijker gelegd. Dat is echt een groot voordeel.” 

Met haar cursussen en opleidingen wil Natascha mensen bewust maken van het effect van bepaalde voedingsstoffen, supplementen en management op een paardenlichaam. “Door informatie hierover te geven, zet dat mensen aan het denken en kunnen zij hun paard ondersteunen naar optimale gezondheid en inzetbaarheid. Dat sluit naadloos aan op de behoefte van mensen die bij TAKT Academy aankloppen. Mireille: “Ook wij krijgen mensen die heel bewust met hun paard bezig zijn. Ze willen graag leren en hun paard met die nieuwe kennis verbeteren.”

Te kaal paard

Waarmee kloppen mensen dan aan in Empe en hoe kunnen zij worden geholpen? Volgens Mireille en Natascha krijgen ze bijvoorbeeld regelmatig ruiters die moeite hebben hun paard goed in de bespiering te krijgen. 

Mireille: “Binnen ons werkveld zien wij vaak paarden die aan de schrale kant zijn. Deze paarden kenmerken zich door een opgetrokken buik en hebben moeite om de gevraagde arbeid te verrichten. Deze paarden vallen onder het zadel niet direct op. Totdat het zadel eraf gaat en we een kale bovenlijn aantreffen. Een bijbehorend punt is dat deze ruiters tegen rijtechnische problemen aanlopen die we niet met training kunnen oplossen.”

“Juist hier bundelen onze krachten zich. Spieren kun je niet opbouwen door alleen te trainen. Zonder de juiste aanvoer van bouw- en aanvullende (voedings)stoffen bereik je niet het gewenste resultaat. De opbouw van spieren komt namelijk van binnenuit”, vertelt Natascha. 

“Daarin speelt voeding een cruciale rol. Het creëert de voorwaarden voor de gewenste situatie in onder meer gewrichten, banden en spieren. Dit beïnvloedt onder andere de blessuregevoeligheid en de werkbare energie voor een correcte training. Ook is een aanvullende behandeling, zoals van een osteopaat vaak noodzakelijk. Onze gezamenlijke visie is holistisch en de aanpak multidisciplinair, waarbij Mireille zich focust op het (op) recht trainen en ik specifiek op celniveau kijk.”

Natascha Bos 1
Rijfoto op links
logoHR
Logo_Takt_Basis-ROZE-Fullcolour