speelgoed bal
speelgoed bal

Tips om je paard te vermaken tijdens een blessure

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair

Alle ruiters hebben het waarschijnlijk al wel eens meegemaakt: je kan niet rijden. Doordat je zelf een blessure hebt, of je paard. Maar hoe vermaak je je paard dan als hij langer op stal staat of in de wei? Enkele tips! 

Paarden zijn slimme dieren en zijn vaak nieuwsgierig. Dit maakt het leuk om ze te vermaken met nieuwe dingen die ze nog niet kennen. Als je interessant genoeg bent of je hebt een interessant voorwerp dan kunnen ze zich hier kostelijk mee vermaken.

Geef je paard een bal

Om je paard te vermaken kan je hem een bal geven. Sommige paarden kunnen zich hiermee kostelijk vermaken. Ze schoppen ertegenaan of als deze is opgehangen gaat hij de hele stal door. Er zijn ballen met een soort handvat eraan waardoor paarden deze ook kunnen optillen. Als je paard eraan gewend is en hij ziet de lol ervan in, dan kan jij je lol op! 

Daarnaast kan er met een grote voetbal ook echt gevoetbald worden. Het ene paard vindt hij leuk om er met zijn voet tegenaan te schoppen en de ander duwt hem met zijn neus vooruit. Vind je paard dit nog erg spannend? Zorg ervoor dat je hem rustig laat wennen door bijvoorbeeld eerst de bal zelf voor hem uit te duwen. Zo merkt het paard dat hij ervoor kan zorgen dat de bal bij hem weg gaat. Uiteindelijk zal hij de afstand tussen hem en de bal steeds kleiner maken en eens willen voelen hoe die bal nou eigenlijk voelt. Dan merkt hij vanzelf welke invloed hij kan uitoefenen op de bal en ermee kan spelen.

Vindt hij het echt heel erg spannend? Leg de bal dan gewoon een tijd bij hem in de wei of de paddock. Dan kan hij er op zijn eigen tijd een keer naartoe als jij even niet kijkt. Dan wordt het een normaal voorwerp wat bij hem ligt.

Maak het eten van hooi lastiger

Je ziet het nu heel erg veel. Attributen om het hooi of kuil in te doen waardoor het voor paarden langer duurt voordat ze het hooi op hebben. Sommige paarden schrokken hun hooi echt naar binnen als het in de stal ligt. De tijd van eten kan je verlengen door bijvoorbeeld een hooinet op te hangen, maar er zijn ook een soort ballen waar gaten in zitten. Deze stop je vol met hooi en het paard moet het eruit zien te halen. Maak het natuurlijk niet té moeilijk. Het paard kan hierdoor gefrustreerd raken of te langzaam gaan eten. Hij moet natuurlijk wel voldoende voer binnen krijgen. 

Vermaak je paard met stretchoefeningen

Het ligt natuurlijk aan de blessure, maar bij veel blessure kunnen er nog wel rek- en strekoefeningen gedaan worden met je paard. Check dit natuurlijk altijd even bij de dierenarts. 

Is het volgens de dierenarts geen probleem doe dan dagelijks een paar oefeningetjes. Laat het paard bijvoorbeeld zijn hals helemaal omlaag brengen. Dit doe je door wat lekkers bij de grond te houden. Vervolgens kan je dit ook bij zijn buik houden en hem helemaal om laten kijken en daar het lekkers laten pakken. Zo houdt je je paard soepel en vaak vinden ze het leuk om dit soort dingen samen te doen. Je zult zien dat ze er ook steeds beter in worden en het steeds beter gaan begrijpen.

Hang iets op in de stal

Er zijn steeds meer knuffels speciaal gemaakt om in de stal van een paard te hangen. Er zijn genoeg voorbeeld van knuffels die hufterproef zijn en niet zomaar kapot te maken zijn. Een paard kan het leuk vinden om hier lekker mee te ‘klooien’. Staat hij op stal en je loopt eens langs dan kan het best zo zijn dat je de knuffel de hele stal door ziet gaan.

Zorg voor een soortgenoot

Een paard vermaakt zich natuurlijk het beste met zijn soortgenoten, in een kudde. Daarom vermaak je je paard toch het best als hij vrolijk met zijn vriend(en) of vriendin(nen) buiten staat te grazen. Er gaat voor een paard niks boven een lekkere middag in de wei met zijn vrienden. En staat je paard op stal? Ook dan is het fijn als je een ander paard in de buurt is.

Bron: Bit & Cap