Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De dekenchecklist

Welzijn Opvallend Verzorging

Ieder jaar komt dit weer ter sprake, doe je een deken op bij je paard of niet? 

En wanneer je voor een deken kiest, welk deken doe je dan op en hoe warm mag dat deken dan zijn? 

Omdat het altijd weer even wikken en wegen is, hebben we hieronder alle feiten voor je een rij gezet. Zodat je een handige checklist bij de hand hebt, wanneer de temperaturen weer beginnen te dalen.

Bij welke temperaturen voelt je paard zich fijn?

Om te beginnen is het goed om te weten wanneer je paard het warm of koud heeft. Dat verschilt namelijk best wel van de temperaturen die we vaak zelf fijn vinden. 

De comfortzone van een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden. En een paard met een geschoren (winter)vacht voelt zich het best bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Wij hebben het dus veel sneller koud, dan onze paarden.

Hoe gaan paarden om met kou?

Esther Siegers is paardendierenarts bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht en werkt aan een promotieonderzoek op het gebied van sportfysiologie en thermoregulatie bij paarden.

“Paarden hebben een aantal mechanismen waarmee ze hun temperatuur kunnen regelen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun haren overeind zetten als ze het koud hebben. Dat is vergelijkbaar met kippenvel bij mensen.”

Wat gebeurt er als je een paard een te warme deken op doet?

Onderzoek van Kim Hodgess toont aan dat bepaalde soorten dekens kunnen zorgen voor oververhitting. 

De uitkomsten van dit onderzoek werden tijdens de conferentie van International Society of Equitation Science  2018 (ISES) gepresenteerd. Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek.

Een overzicht; wanneer welke deken?

SpecificatieWarmte
0-100 gram/m2Lichte deken (ca. 0 tot +15)
200-300 gram/m2Medium deken (ca. -10 tot +10)
300-500 gram/m2Dikke deken (ca. -20 tot +5)
Bron: knhs.nl

Hulk, houdini of haarbal?

Om na al deze feitjes nog even leuk af te sluiten: Welk ‘dekentype’ paard heb jij? 

Maakt jouw paard alle dekens stuk, kan jouw paard ieder deken ‘uit’ krijgen zonder beschadigingen of is je paard een soort mammoet in de winter? Met andere woorden; is jouw paard een hulk, een houdini of een haarbal? Lees het hier.

Bron: Bit & Cap

Afbeelding